Sastanak sa privrednicima

Metaloprerađivački sektor: Otvarati nova tržišta za plasman proizvoda

14.03.2023. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Metaloprerađivački sektor

Predstavnici kompanija iz metaloprerađivačkog sektora ocijenili su pozitivnom ovu mjeru, koja im omogućava da budu konkurentni na tržištu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je jučer u Sarajevu sastanak sa predstavnicima vodećih izvozno orijentisanih privrednih subjekata koji posluju u metaloprerađivačkom sektoru Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Rrazgovarali su o unapređenju vanjskotrgovinskog prometa domaćih kompanija i proizvoda, promociji izvoza, dosadašnjim praksama i unapređenju poslovanja, te otvaranju novih tržišta, kao i preuzimanju standarda i certifikovanju kompanija.

Istaknuto je da je metaloprerađivački sektor jedan od najznačajnijih industrijskih i izvoznih sektora u BiH koji čini oko 40 posto od ukupnog izvoza zemlje.

Učesnici sastanka razmijenili su mišljenja o mjerama koje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH provodi u cilju podrške privredi i olakšavanja poslovanja domaćih privrednih subjekata, s fokusom na godišnje suspenzije carinskih stopa na uvoz određenih vrsta repromaterijala.

Predstavnici kompanija iz metaloprerađivačkog sektora ocijenili su pozitivnom ovu mjeru, koja im omogućava da budu konkurentni na tržištu.

Ukazano je i na važnost mjere koje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donosi kada je u pitanju carinska suspenzija na uvoz opreme neophodne za domaću proizvodnju, a koja se ne proizvodi u BiH i koja nije porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. 

Istaknuto je da je pomenuta mjera od velike koristi za domaće kompanije, te da im je ova olakšica od velikog značaja za razvoj proizvodnih kapaciteta i osposobljavanje za ispunjavanje standarda i pozicioniranja na inostranim tržištima.

Predstavnici kompanija iz metaloprerađivačkog sektora informisali su Košarca da vanjskotrgovinski promet pretežno obavljaju sa Evropskom unijom i zemaljama CEFTA-e, te je zajednički konstatovano da je neophodno otvarati nova tržišta za plasman domaćih proizvoda.

"Posebno me je ohrabrio stav dijela kompanija, koje su prisutne na evropskom i regionalnom tržištu, da je potrebno zagovarati proces potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske unije i Kinom", istakao je Košarac, te dodao da je dio poslovne zajednice naznačio važnost otvaranja tržišta zemalja sjeverne Afrike.

Košarac je ukazao na potrebu za efikasnijom administracijom i ubrzavanjem procedura, te dodao da institucije moraju biti servis privrednoj zajednici u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu. Također je istakao značaj dobre i produktivne saradnje sa entitetskim strukturama i institucijama u unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja domaćih izvozno orijentisanih kompanija.

"To se, između ostalog, odnosi na činjenicu da su određene kompanije u svom razvoju i osposobljavanju često bile podržane iz budžeta Republike Srpske i Federacije BiH, što je imalo pozitivan ishod i na razvoj ukupnog vanjskotrgovinskog prometa", dodao je Košarac.

Govoreći o promociji domaćih kompanija i proizvoda, Košarac je rekao da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH planira povećanje sredstva u budžetu u ovoj i narednim godinama za podršku sajamskim manifestacijama.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, dogovoreno je da se periodično organizuju slični susreti, kako bi se razgovaralo o provedenim i planiranim aktivnostima.

Košarac je najavio da će u predstojećem periodu održati sastanke i sa predstavnicima privrednih subjekata koji posluju u drvnoj i tekstilnoj industriji, te sektoru poljoprivrede, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti