Završen projekat

Covid-19 Business Information Hub: Nastavlja se podrška preduzećima u BIH

17.03.2023. 15:07 / Izvor: Akta.ba
Privredna komora

I nakon uspješno završenog projekta, Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti da pruža podršku preduzećima u BiH kroz unaprijeđenu informacionu platformu.

Dana 16.03.2023. godine u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika državnih, federalnih, kantonalnih institucija, domaćih i međunarodnih organizacija, predstavnika privrednih subjekata, medija i ostalih zvanica, upriličena je svečana završna konferencija projekta „Covid-19 Business Information Hub - Help Desk“.

Evropska unija i SR Njemačka zajedno su podržali ovaj projekt u okviru šireg Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekta, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

I nakon uspješno završenog projekta, Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti da pruža podršku preduzećima u BiH kroz unaprijeđenu informacionu platformu. 

Cilj završne konferencije, osim predstavljanja rezultata projekta, bio je predstaviti aktuelne izazove i potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća, kako bi se pravovremeno definisale sinergijske mjere podrške i naredni koraci svih ključnih aktera u osnaživanju i jačanju kompetencija privrednih subjekata.

privredna komora

Poseban osvrt na implementirane aktivnosti i sam projekat predstavljen je iz ugla korisnika – predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća iz metalnog i drvnog sektora. Ovom prilikom istaknuti su i novi izazovi i potrebe sa kojima se suočavaju privredni subjekti, sa posebnim fokusom na zelenu, cirkularnu ekonomiju i digitalizaciju. 

Tokom panel diskusije, učesnici sajma automobilske industrije IZB2022, koji je realiziran kao jedna od aktivnosti projekta, predstavili su potencijale automobilske industrije iz ugla proizvođača, dizajnera i korisnika, obzirom da je automobilska industrija sve više usmjerena ka elektrifikaciji i pametnom i održivom razvoju. 

Fokus projekta temelji se na Help Desk platformi – Business Information Hub, koja se sastoji od više modula. Više od 30.000 posjeta na web platformu Business Information Hub u periodu od aprila 2022. – marta 2023. godine, a naročito posjete na stranicu koje su dolazile iz svih dijelova svijeta, ukazuje na činjenicu da je ciljna skupina korisnika projekta prepoznala značaj ove platforme kao svojevrsan alat, gdje su im na jednom mjestu pružene sve relevantne i pravovremene informacije o aktuelnostima privrede BiH, ali i na globalnom nivou.

konferencija

U okviru modula e-učenje, implementirano je 13 besplatnih obuka, kojima je prisustvovalo ukupno 361 polaznik (predstavnici MMSP), od čega je bilo 210 žena, što je ukazalo na potrebu jačanja kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća mjerama podrške nefinansijske prirode i u predstojećem periodu.

Ovom prilikom prisutnim su se obratili i predstavnici međunarodnih organizacija, Eva Maria Naeher, u ime GIZ-a BiH, te Željka Vidović u ime UNDP, gdje su predstavljeni novi programi podrške i osnaživanja privrednih subjekata u predstojećem periodu.

Motiv realizacije projekta Covid-19 Business Information Hub je pružiti podršku mikro, malim i srednjim preduzećima prvenstveno iz metalnog i drvnog sektora, ali i svim ostalim sektorima u procesu oporavka, omogućiti kontinuitet u poslovanju, ojačati njihove kompetencije i povećati otpornost u izazovnim vremenima. Više informacija o projektu dostupno je na linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti