Najava skupa

Notarska komora FBiH - Notari su ključna karika u sprečavanju pranja novca

27.03.2023. 11:07 / Izvor: Akta.ba
notari

Notari su ključna karika u sprečavanju pranja novca, finansiranja terorizma i poreznih prevara i igraju odlučujuću ulogu saveznika države u borbi protiv ovih zločina.

Notari su ključna karika u sprečavanju pranja novca, finansiranja terorizma i poreznih prevara i igraju odlučujuću ulogu saveznika države u borbi protiv ovih zločina. Suradnjom notara u prevenciji ovih kaznenih djela, svi smo na dobitku - izjavila je predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić, najavljujući stručni skup o sprečavanju pranja novca, kojeg Notarska komora FBiH priprema s Njemačkom saveznom notarskom komorom (Bundesnotarkammer) i Njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju - IRZ.

Konferencije pod nazivom "Uloga notara u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma - suradnja i drugim uključenim akterima" bit će održana 28. marta u Sarajevu.

Konferencija je, kako je najavljeno, usmjerena na notare i sve druge aktere uključene u sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Federaciji i BiH. Organizatori posebno ističu značaj dolaska Lionela Gallieza, predsjednika Međunarodne unije latinskog notarijata (U.I.N.L.).

"Konferencija ima za cilj pružiti i produbiti znanje o ulozi notarske službe u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i podizati svijest o mogućnostima vlastitog djelovanja u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma", saopćeno je iz Komore.

Predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić ističe kako je ovo vrlo značajan događaj za notarsku službu Federacije BiH i BiH kojim nastavljaju razvitak notarske službe i njegovu potpunu integraciju u obitelj europskih notarijata, posebno imajući u vidu kandidatski status BiH za članstvo u Europsku uniju.

"Vjerujemo kako će na tom skupu, notarski i drugi pravni autoriteti iznijeti sve argumente o značaju notarske službe i u segmentu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, kao jednom od temeljnih preduvjeta integracije naše zemlje u EU", rekla je Nakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti