Notari iz regije žele elektronsku komunikaciju s javnim registrima

02.07.2018. 15:32 / Izvor: Fena
Notari iz regije žele elektronsku komunikaciju s javnim registrima

Predstavnici ministarstava pravde i notarskih komora iz šest zemalja Zapadnog Balkana će učestvovati na radnim sastancima.

Predstavnici ministarstava pravde i notarskih komora iz šest zemalja Zapadnog Balkana u naredna dva dana u Sarajevu će učestvovati na radnim sastancima, čiji je cilj da se osiguraju zakonski preduvjeti koji će omogućiti elektronsku komunikaciju između notara i javnih registara.

"To će biti prilika da učesnici prezentiraju prijedloge za potrebnu izmjenu zakonodavnog okvira za elektronsko povezivanje i nastave razmjenu iskustava u postojećim i planiranim tehničkim rješenjima. Na prethodnim sastancima u Podgorici i Dresdenu upoznali su se sa tehnološkim i pravnim okvirom u Njemačkoj", rekao je za Fenu predstavnik Njemačke savezne notarske komore notar Lovro Tomašić.

Kaže da će pravni stručnjaci, kao primjer, sačiniti moguće prijedloge koji se temelje na zakonskom okviru u Bosni i Hercegovini, a koji će biti osnova za diskusiju tokom sastanka.

Osim toga, na sastanku će biti prezentirane praktične mogućnosti i nedavna zbivanja u Njemačkoj na području elektronskog povezivanja notara i javnih registara.

On podsjeća da su Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) i Njemačka savezna notarska komora (Bundesnotarkammer) još prije 2007. godine bili uključeni u uvođenje notarijata u BiH, kao i drugih notarijata u regiji.  

Trenutno surađuju s ministarstvima pravde i notarskim komorama šest zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija) na projektu elektronskog povezivanja notarskih ureda s javnim registrima.

"Notarske komore u regiji već dugo vremena koriste informacijsku tehnologiju te bi željeli koristiti sve prednosti navedene tehnologije i u svakodnevom poslu s javnim registrima. To, s jedne strane, zahtijeva visoki nivo tehničke sigurnosti, kako bi se zaštitila pravna sigurnost i povjerljivost osjetljivih osobih podataka u interesu stranaka, ali i s druge strane, strane zakonodavca, stvaranje pravnog okvira koji omogućava takvu komunikaciju", izjavio je Tomašić uoči sutrašnjeg sastanka.

Radni sastanci održavaju se u okviru Regionalnog projekta "Elektronsko povezivanje notara i javnih registara" kojeg implementira GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu - Pravna reforma (ORF LR). 

U implementaciju projekta uključene su obje entitetske notarske komore, Notarska komora Federacije BiH i Notarska komora Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti