Notarska komora FBiH domaćin međunarodne konferencije o pravnoj sigurnosti

07.06.2018. 14:38 / Izvor: Fena
Notarska komora FBiH domaćin međunarodne konferencije o pravnoj sigurnosti

Predsjednik U.I.N.L-a José Marqueño de Llano u pozivnom pismu upućenom notarskim komorama zemalja zapadnog Balkana  ovu konferenciju ocijenio je veoma značajnim.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Notarska komora Federacije BiH putem Komisije entitetskih notarskih komora u BiH, a u suradnji s Međunarodnom unijom latinskog notarijata (U.I.N.L.), Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju GIZ i UN Organizacijom za prehranu i poljoprivredu FAO, organizira sutra u Sarajevu Treću regionalnu konferenciju o pravnoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu pod nazivom „Pravna sigurnost – uvjet za osiguranje rodne ravnopravnosti u zemljišnim pravima“.

Predsjednik U.I.N.L-a José Marqueño de Llano u pozivnom pismu upućenom notarskim komorama zemalja zapadnog Balkana  ovu konferenciju ocijenio je veoma značajnim događajem kojim će se proširiti svijest o pitanjima zaštite zemljišnih prava, posebice u pogledu ravnopravnosti spolova.  

"Vjerujemo da će BiH napraviti „korak naprijed“ u odnosu na prethodne konferencije koje su se održale u Tirani i Solunu, predstavljanjem praktičnih smjernica za notare, kako bi isti mogli pružiti adekvatne notarske usluge ženama koje se suočavaju s preprekama kada je u pitanju vlasništvo i upravljanje zemljištem", istakao je José Marqueño de Llano.

Predsjednik Upravnog odbora i vršitelj dužnosti predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić naglašava da će na konferenciji sudjelovati eminentni pravni stručnjaci iz BiH i svijeta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija te nevladinih domaćih i stranih organizacija koje intenzivno rade na uspostavi rodne ravnopravnosti u zemljišnim pravima. 

"Notarska komora FBiH i u ovom segmentu pravi značajan iskorak kada je u pitanju pravna sigurnost. Efikasan sistem evidencije zemljišta i imovinskih prava omogućava osiguravanje sigurnosti, a konkretno utvrđivanje prava na zemljištu ojačava rodnu ravnopravnost. Osim toga, sigurnost po pitanju imovinskih prava na zemljištu omogućava izbjegavanje sporova koji opterećuju sudove, predstavljaju brigu za društvo i financijski teret za državu i za one koji su u najnepovoljnijem položaju. Također, puna sigurnost kod prometa nepokretnosti ulit će povjerenje kompanijama koja žele realizirati dugoročna ulaganja u industriju ili turizam", ističe Puljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave