Održan prvi sastanak

CANDI projekat promovira digitalno obrazovanje u Bosni i Hercegovini i Albaniji

28.03.2023. 08:27 / Izvor: Akta.ba
CANDI projekat

CANDI projekat pokušava dati odgovor na sve veću potrebu za digitalnom pedagogijom i ekspertizom u korištenju digitalnih alata u Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Prošlog mjeseca, predstavnici IUS-ovog Centra za cjeloživotno učenje, Mirsada Mehremić i Emir Šehić, učestvovali su na prvom koordinacionom sastanku novog CANDI projekta, koji je održan u Dresdenu, u organizaciji voditelja projekta AFBB (Akademie für berufiche Bildung gGmbH) CANDI Project pozadini.

CANDI projekat pokušava dati odgovor na sve veću potrebu za digitalnom pedagogijom i ekspertizom u korištenju digitalnih alata u Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Digitalna transformacija utiče na VET sektor i utiče na nastavnu praksu nastavnika stručnog obrazovanja, koji moraju da prilagode svoje pedagoške pristupe novim izazovima i prošire svoju metodologiju. 

CANDI ciljevi

Projektom se predviđa razvijanje nastavnog plana i programa za radionice s ciljem da VET nastavnici u Bosni i Hercegovini i Albaniji steknu  potrebna znanja, vještina i kompetencije. Nastavni plan i program CANDI radionica je će biti razvijen u  saradnji sa lokalnim nastavnicima, uzimajući u obzir potrebe učenika. Radionice će se izvoditi kao kombinovani kurs učenja i biće ponuđen na bosanskom i albanskom jeziku.

Na kraju projekta biće razvijen koncept transfera koji uzima u obzir iskustva i povratne informacije stečene tokom faza razvoja i implementacije CANDI kurikuluma. Koncept CANDI transfera pomoći će stručnim školama koje žele da izgrade svoje kapacitete u ovoj oblasti.

Parteneri projekta CANDI su Shkolla e mesme profesionale Charles Telford Erickson, IUS Life - Lifelong Learning Center, Javna ustanova Mješovita srednja škola Gračanica, AlbanianSkills, Mediterraneo International Center, Shkolla e Mesme e Ndërtimit "Karl Gega", JU Srednjoškolski centar Hadžići, FHD - Fachhochschule Dresden i Shkolla e mesme profesionale Teknologji Informimi dhe Komunikimi, Korce.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti