Potpisaln memorandum

Banja Luka: Unapređenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou

05.04.2023. 10:37 / Izvor: Srpska.info
Banja Luka

Banjaluka je među 12 gradova i opština iz BiH koje su danas potpisale memorandume o razumijevanju sa kancelarijom UN Women u BiH.

Banja Luka je među 12 gradova i opština iz BiH koje su jučer potpisale memorandume o razumijevanju sa kancelarijom UN Women u BiH s ciljem unapređenja rodno odgovornog budžetiranja i upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou.

Kako je navedeno u saopštenju, potpisivanjem memoranduma u trajanju od dvije godine, ovih 12 gradova i opština će raditi na sprovođenju konkretnih mjera kako bi unaprijedili kreiranje, provođenje i praćenje budžeta koji jednako odgovaraju potrebama žena i muškaraca.

Takođe će, uz ciljanu tehničku podršku UN Vumen, jačati kapacitete službenika i službenica javne uprave i lokalnih odbornika/odbornica za što kvalitetniju implementaciju principa rodno odgovornog budžetiranja.

Jučer su u Sarajevu memorandume potpisali predstavnici gradova i opština i to Banjaluka, Bosanska Krupa, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Lukavac, Mostar, Prijedor, Prnjavor, Srbac, Tešanj, Travnik i Trebinje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti