Kazna zatvora

Pravila fiktivne ugovore o zakupu stanova za smještaj parlamentarnih zastupnika

20.04.2023. 11:39 / Izvor: Fena
krivično djelo

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivima Dobrilu Pletikosa, nakon razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje.

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivima Dobrilu Pletikosa, nakon razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje, za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i Maju Pletikosa Kolašinac za pomoć počinitelju pri učinjenju djela. 

Dobrila Pletikosa osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine od pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

Maja Pletikosa Kolašinac osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. Kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Istovremeno, dužne su u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.800 KM. Također, Dobrila Pletikosa dužna je nadoknaditi štetu budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.400 KM.

Dobrila Pletikosa se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine obavljajući poslove sekretara Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sačinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika iako je znala da ih neće koristiti. Na taj način je sebi ali i svojoj poznanici pribavila nezakonitu korist u iznosu većem od devet hiljada maraka, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti