Novinari napustili javnu raspravu o kriminalizaciji klevete

12.05.2023. 14:24 / Izvor: Akta.ba
novinari

Foto: Gojko Veselinović RSE/RL

Novinari su demonstrativno napustili Javnu raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske.

U Istočnom Novom Sarajevu počela je Javna rasprava o kriminalizaciji klevete, a novinari su na samom početku predali zahtjeve o povlačenju zakona o kleveti i napustili administrativni centar Vlade RS.

"Norme postavljene u ovom zakonu u vezi sa klevetom i uvredom su tako široke i nedovoljno pojašnjene da će na sudijama na kraju biti da definišu same pojmove i odlučuju", poručili su pojedini novinari koji su ostali na raspravi te dodali da ovaj zakon može proglastiti kraj ne samo medijske već i društvene misli, javlja N1.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da unesu transparente u administrativni centar, samo majice. Također, nije bila dostupna ni wi-fi mreža.

Novinari su demonstrativno napustili Javnu raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, a kojim se pokušavaju kriminalizovati kleveta i uvreda.

Također, ovo je drugi put da novinari napuštaju raspravu.

Nacrt izmjena Krivičnog zakonika usvojen je uprkos brojnim pritiscima javnosti, medija, ali i međunarodne zajednice. Predviđene novčane kazne za klevetu su od 2.500 do čak 60.000 KM, a ukoliko nemate novaca da platite, možete da odete u zatvor.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka rekao je da je besmisleno bilo učestvovati u prividu demokratije koju pokušava izvršna i zakonodavna vlast da prikaže.

"Ovo nije javna rasprava, i ovdje se argumenti ne poštuju. Napuštajući javnu raspravu, novinarska zajednica je jasno poručila, povucite ovaj nacrt zakona. Ovaj zakon je toliko loše napisan, skandalozan i tolike posljedice može proizvesti da je besmisleno učestvovati i pokušati poboljšati. Na izlasku iz sale, i pisanim putem smo predali svoje zahtjeve da povuče ovaj skandalozan zakon, a neke kolege su dostavile amandmane da se povuku svi članovi koji se odnose na kriminalizaciju klevete i uvrede", rekao je Vukelić dodajući da će se usvajanjem ovakvog zakona biti narušena sloboda govora u Republici Srpskoj i pogoršati medijske slobode koje su sada na niskom nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti