Nastaviti započete reforme

Tegeltija na sastanku s Misijom MMF - Inflacija se smiruje, nastaviti sa reformama

17.05.2023. 08:04 / Izvor: Akta.ba
tegeltija mmf

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija razgovarao je jučer sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija razgovarao je jučer sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alinom Ianaku, koja je sa saradnicima u posjeti BiH od 10. maja.

Tokom posjete Misije MMF-a predstavljen je i novi rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andreas Tudik koji će od augusta ove godine zamijeniti Endrjua Džuela na ovoj poziciji.

Tegeltija je poželio je uspješan rad novom rezidentnom predstavniku MMF-a u BiH te naglasio da očekuje dobru saradnju sa ovom finansijskom institucijom u narednom periodu.

Sagovornici su se osvrnuli na finansijsku situaciju u BiH, ali i u svijetu jer su osnovni ekonomski parametri pokazali da su se negativni efekti krize odrazila na razne oblasti.

Prema posljednjim procjenama MMF-a inflacija se smiruje, ali je neophodno sprovoditi mjere da se stanje stabilizuje.

Tegeltija je naveo da su vlasti u BiH preduzimale mjere svako u svojoj oblasti i u skladu s nadležnostima te se prema procjenama očekuje blagi pad inflacije.

Sagovornici su se složili da je neophodno nastaviti započete reforme koje bi bile prilagođene novoj ekonomskoj situaciji, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti