Katastrofalna godina

Očekuju li građane frapantne cijene voća i povrća

17.05.2023. 08:49 / Izvor: Avaz.ba
Voće

Svakog proljeća poljoprivrednici sa zebnjom gledaju u nebo, evidentiraju štete zbog kasnog mraza, suše, grada, a ove sezone i dugotrajnog kišnog perioda.

Svakog proljeća poljoprivrednici sa zebnjom gledaju u nebo, evidentiraju štete zbog kasnog mraza, suše, grada, a ove sezone i dugotrajnog kišnog perioda. Klimatske promjene sve su izraženije, a vremenske nepogode postale su neizbježne, upozoravaju poljoprivrednici.

Kako su nam rekli, ova godina za sada je katastrofalna.

"Najviše štete, zbog velikog prisustva vlage, imamo na usjevima pšenice. Ona je sad u fazi klasanja, potrebna joj je temperatura iznad 25 stepeni da bi dala očekivani urod, ali, osim niskih temperatura, sad će se pojaviti i razne bolesti. Kukuruz je ponikao, žut je i nikakav, a ono što je ostalo u džaku, neće ni ponići. Voće će nastradati poslije, kad progrije sunce, tako da je ishod teško predvidjeti, ali za sada je ova godina katastrofalna, a uloženo je mnogo", kazao nam je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“.

Iste procjene iznijeli su i iz Udruženja poljoprivrednika FBiH, uz podatak da ove sedmice u FBiH očekuju početak isplate poticaja, što je jedina dobra vijest u periodu vremenskih nepogoda.

"Sjetva kasni, nije obavljena ni četvrtina sjetve povrća, ali i određenih kultura žita, jer se ne može ulaziti u parcele i ne može se ništa raditi. Postojećim usjevima, poput pšenice zasijane najesen, prijeti opasnost od nametnika, jer ovakvo vrijeme odgovara samo bolestima. Trava bi se trebala kositi, ali ni to se ne može, pa su pašnjaci već „polegli“ i počet će da truhnu. Ništa dobro", ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bičo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti