Fitosanitarna inspekcija

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala iz Francuske

19.05.2023. 07:20 / Izvor: Akta.ba
palete

Foto: Ilustracija

Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac zabranila je 17. maja uvoz pošiljke drvenog materijala drvenih paleta

Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac zabranila je 17. maja uvoz pošiljke drvenog materijala drvenih paleta za transportovanje dijelova za auto industriju iz Francuske.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da pošiljka drvenog materijala drvenih paleta za transportovanje dijelova za auto industriju ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz jer nije tretirana i označena u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu propisano je da drveni material za pakovanje koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju, odnosno podvrgnut propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da se unište štetni organizmi.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja i Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od četiri palete je zabranjen, te naloženo vraćanje pošiljaocu odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć. 

Federalna fitosanitarna inspekcija zabranila je,  na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac 16. maja, uvoz pošiljke merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske.

Utvrđeno je da pošiljku merkantilnog krompira ne prati ispravan i važeći fitosanitarni certifikat odnosno ne posjeduje propisane dopunske izjave zbog čega pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz, te je naloženo vraćanje pošiljaocu odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć - saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti