LIDERI BH. PRIVREDE

U New Yorku održan poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice

19.05.2023. 07:26 / Izvor: Akta.ba
diaspora new york
OTVORI GALERIJU

USAID projekat Diaspora Invest i Američka trgovačka komora BiH jučer su u New Yorku organizovali poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice

USAID projekat “Diaspora Invest” i Američka trgovačka komora BiH jučer su u New Yorku organizovali poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice, okupivši lidere iz bh. privrede i uspješne poduzetnike te donosioce odluka u velikim korporacijama u SAD-u.

Na skupu su predstavljeni mehanizmi podrške USAID-a ulaganjima i prijenosu znanja iz dijaspore, kao i aktivnosti AmChama u Bosni i Hercegovini.

Događaj je otvorila Boba Vukmanović iz Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, nakon čega je Nedim Jahić iz USAID projekta „Diaspora Invest“ podijelio detalje prilika za podršku i uključivanju dijaspore u ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

USAID kroz projekat 'Diaspora Invest' je uspostavio grant program za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, stvoreni su preduslovi za realizaciju uspješnog mehanizma podrške izvozu za bh. kompanije, mentorski program, ljetne prakse za mlade članove i članice dijaspore u domovini. Uz rad sa jedinicama lokalne samouprave, te aktivnosti na polju pristupa finansijama u BiH, ovaj projekat je na sveobuhvatan način uključio bh. iseljeništvo u poslovne prilike u zemlji -poručili su iz USAID-a.

"Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i susret sa poslovnom zajednicom naše dijaspore je izuzetno važna za naš sektor. Mi smo okrenuti izvozu, tražimo partnere u inostranstvu i ovakvi susreti nam otvaraju neka nova vrata. Velika je stvar što nas naši ljudi u Njujorku prepoznaju kao potencijalne partnere svjetskim kompanijama ovdje i zato bh. privreda mora nastaviti na ovom putu i jačati svoju vidljivost", kazao je Rusmir Hrvić, direktor AS Holdinga i učesnik konferencije.

O svom iskustvu investicija i važnosti povezivanja na panel diskusiji su govorili Amina Karić (Authority Partners), Benjamin Tikvina (Inclusion Movement for BiH) i Selma Avdičević, stručnjak u oblasti finansija u SAD-u, s bogatim iskustvom u investiranju u SAD-u i u BiH.

"Svi smo veoma svjesni svih prepreka sa kojima se suocava investitor u BiH. Ovaj skup nam je dao priliku da razmijenimo rjesenja - da nađemo puteve i vozila koja ce nas dovesti do pozitivnih rezultata. Zadovoljstvo mi je vidjeti toliko strucnjaka na jednom mjestu fokusiranih na dobrobit BiH ekonomije", kazala je Selma Avdičević.

Sabina Isak (Barclays), jedna od članica bosanskohercegovačke zajednice u Njujorku, koja je pomogla organizaciju događaja, je izrazila zahvalnost USAID-u na organizaciji konferencije.

"USAID i Američka trgovačka komora BiH rade veliku stvar za našu zemlju. Današnji susret i razgovori su nam ukazali koliko je važno da gradimo i ulažemo u izgradnju poslovnog, edukativnog I društvenog partnerstva između lidera naše ekonomije i naše dijaspore. Ovo je danas historijski korak naprijed na tom putu", zaključila je Isak.

Skup je bio prilika da se najavi uspostava Poslovnog savjeta bh. dijaspore (DiaBAC), ali i realizacija sveobuhvatnog programa mobilizacije stručnjaka za međunarodna tržišta iz dijaspore za posredovanje u izvozu roba i usluga iz BiH.

"Sa sigurnošću možemo reći da je cjelokupna posjeta, ali i današnji skup, jedan od najvažnijih iskoraka ka našoj dijaspori, ali i tržištu SAD-a u ovoj godini kada je u pitanju BiH. Ovo je samo početak i mi u Američkoj trgovačkoj komori, kao i naše kolege iz USAID projekta 'Diaspora Invest' ostajemo posvećeni da suštinski iskoristimo potencijal koji leži u našim ljudima ovdje", zaključio je Hamzić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti