UBLAŽAVANJE INFLATORNIH KRETANJA

Šulić predložio "crnogorski recept" u borbi protiv inflacije u RS

23.05.2023. 08:59 / Izvor: Akta.ba
INFLACIJA

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS saopšteno je da je na sastanku istaknuto da su inflatorna kretanja i dalje izražena kada je riječ o cijenama proizvoda u Republici Srpskoj.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić razgovarao je jučer u Banjaluci o mogućnosti ublažavanja inflatornih kretanja sa predstavnicima trgovinskih lanaca iz RS, Unije udruženja poslodavaca RS, Privredne komore RS Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS saopšteno je da je na sastanku istaknuto da su inflatorna kretanja i dalje izražena kada je riječ o cijenama proizvoda u Republici Srpskoj, te da je razgovarano o mogućim budućim aktivnostima koje bi se provodile uz primjenu postojećih uredbi kojima su ograničene marže na osnovne životne namirnice i tečna naftna goriva.

Tema sastanka bilo je i društveno odgovorno poslovanje trgovinskih lanaca u Republici Srpskoj, kao jedan od modaliteta za ublažavanje inflatornih kretanja.

Šulić je, navodi se u saopštenju, iznio prijedlog o mogućnostima provođenja kampanje u čijem središtu bi bilo društveno odgovorno poslovanje u smislu plasiranja pojedinih proizvoda po nižim cijenama u maloprodajnim objektima u Republici Srpskoj.

Slična kampanja, pod nazivom “Stop inflaciji” sprovodi se u Crnoj Gori. 

Vlada Crne Gore je postigla dogovor sa trgovcima da sami odaberu za kojih će 25 proizvoda marža biti minimalna. Ova akcija je naišla na toliko dobar odziv da su trgovci marže smanjivali i na 30-40 proizvoda.

"Time se stvorila i konkurencija pa su se i drugi javljali. Nakon toga su se počele javljati farmaceutske kompanije i apoteke, pa telekomunikacione kompanije i sa tim nećemo završiti, nastavićemo i dalje da širimo ovu akciju", rekao je ranije ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović, te dodao da je akcija "Stop inflaciji" dala pun rezultat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti