DO GRANICE SA SRBIJOM

Predstavljen projekat proširenja Zelene staze Via Dinarice

25.05.2023. 15:51 / Izvor: Fena
via dinarica

U Sarajevu je danas predstavljen projekat Via Dinarice u okviru kojeg će biti proširena Zelena trasa, a koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina.

U Sarajevu je danas predstavljen projekat Via Dinarice u okviru kojeg će biti proširena Zelena trasa, a koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina.

Menadžer projekta Via Dinarica pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor Miroslav Ivanović kazao je Feni da će projekt trajati 24 mjeseca kada će se realizirati sve projekte aktivnosti koje uključuju uspostavljanje nove trase u istočnoj BiH i zapadnoj Srbiji.

"To je projekat koji dovodi Via Dinaricu u Srbiju koja nije bila dio tog projekta do sada. U okviru njega će se tačno morati utvrditi gdje će prolaziti staza od Sarajeva do granice sa Srbijom i kroz zapadnu Srbiju do granice sa Crnom Gorom. Izvršit će se markacija staze i turističke signalizacije", pojasnio je Ivanović.

Cilj projekata je, dodaje, i da se umreže planinarska društva i drugi akteri na turističkom tržištu kako bi se zajednički obavezali da rade na održivosti te staze odnosno da u narednom periodu rade na održavanju, promociji i širenju staze.

Sve informacije o trasi, uslugama i kultuno-historijskim znamenitostima bit će dostupne na web stranici Via Dinarice kao i na platformi Outdoor koja je svjetski poznata platforma posvećena aktivnostima u prirodi, a samim tim i svim turistima svijeta.

Pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Zlatić kazala je Feni da projekat predstavlja značajno obogaćivanje turističke ponude Srbije zbog čega je namjera postići veću vidljivost ovog projekta u okviru kojeg će se mapirati teško pristupačna prirodna područja.

"Značaj Via Dinarice je u tome što svi oni koji vole provoditi vrijeme u prirodi upoznaju stazu i dodatne prirodne ljepote u zaleđu planinarskih staza te se upoznaju sa zemljom kroz koju prolaze. Kada otvore mapu Via Dinarice mogu vidjeti sve tačke na njoj kroz sve zemlje", dodala je Zlatić.

Projekt menadžer za BiH Via Dinarice Zehrudin Isaković ispričao je za Fenu da su ih kontaktirale kolege iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor s upitom da li bi radili na zelenoj stazi Via Dinarice na šta su oni pristali.

Kaže da projekat podrazumijeva proširenje Zelene staze Via Dinarice za oko 500 kilometara novih staza i održavanje već postojećih staza te unapređenje infrastrukture i uvezivanje svih zainteresiranih strana od onih koji imaju ugostiteljske objekte, do planinarskih društva.

Zelenu stazu čini zeleni tepih crnogorične šume koji krivuda kroz neke od nižih planina Dinarida. Zelena staza ima stotine kilometara dobro očuvanih biciklističkih staza te bogat biljni i životinjski svijet.

Via Dinarica predstavlja mega planinarsku stazu, koja se pruža od Albanije do Slovenije - najvećim dijelom dijagonalno od jugoistoka prema sjeverozapadu. Via Dinarica obuhvata najveće kraško područje na planeti.

Tektonske ploče kreirale su džinovskog krečnjačkog kičmenjaka koji se proteže dužinom dužom od 1.000 km kroz srce zapadnog Balkana. Njegova glava se izdiže daleko na horizontu, a čini je skupina zubatih vrhova koji dominiraju sjevernom Albanijom, sjeverozapadnim dijelom Kosova, te Plavom i Gusinjem na sjeveru Crne Gore.

Trup sječe Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Udovi se protežu crnogorskom i hrvatskom obalom Jadrana. Sam rep se na kraju račva na dva dijela i završava u najljepšim evropskim krečnjačkim pećinama - Postojnskoj i Škocjanskim jamama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti