Firme se sve više okreću cirkularnoj ekonomiji, jer u tome vide nove prilike

30.05.2023. 16:19 / Izvor: Fena
Cirkularna

Panel pod nazivom "Meet-up: cirkularna ekonomija" organizirali su EFSA i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Na današnjem panelu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) je istaknuto da je Bosna i Hercegovina u ranoj fazi prelaska na cirkularnu ekonomiju čiji principi omogućavaju efikasnije korištenje prirodnih resursa, njihovu ponovnu upotrebu i recikliranje s ciljem dobivanja novih proizvoda i smanjenja količine otpada.

Panel pod nazivom "Meet-up: cirkularna ekonomija" organizirali su EFSA i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Dekanesa EFSA Jasmina Selimović je rekla da se BiH tek priprema da krene u taj proces zato što još nema dovoljno razvijene svijesti kada je riječ o cirkularnoj ekonomiji, a jako je važno s obzirom na status koji imamo u procesu pristupanja EU.  

"Poznato je da je jedan od ciljeva EU da se korištenje recikliranih materijala udvostruči do 2030. BiH još uvijek u svojim industrijama pogotovo u tzv. prljavim industrijama nema spreman  know-how, tehnologiju, niti ljude koji će te procese voditi. Ovakvi skupovi, kao i predstojeća ljetna škola su nešto čime mi pokušavamo da ispunimo svoj dio društvene odgovornosti i naše misije da doprinesemo jačanju svijesti o tom važnom pitanju, te da vlade na svim nivoima što prije shvate da je to pitanje od vitalnog značaja", navela je Selimović.

UNDP već dugi niz godina radi na uvođenju cirkularne ekonomije u BiH i s tim u vezi su započeli nekoliko važnih inicijativa koje će doprinjeti samoj tranziciji.

"Jedna od tih inicijativa je podrška Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se napravi mapa puta za cirkularnu ekonomiju, kao strateški dokument na temelju koga će se voditi procesi u narednom periodu", izjavio je voditelj sektora za održivi razvoj UNDP u BiH Ismar Ćeremida.

Vrlo je važno, kako je dodao, da jačamo svijest o cirkularnoj ekonomiji ne samo među kompanijama i privrednicima, već i generalno u društvu. Proces jeste na samom začetku, ali postoje dobri primjeri i kompanije koje već dugi niz godina rade na cirkularnosti u određenom dijelu.

"Mi još uviijek nemamo ni jedan proizvod koji je kompletno cirkularan u BiH i nadamo se da ćemo u narednih dvanaest mjeseci imati bar deset takvih što je i cilj Razvojnog programa UN. Dobrih praksi ima i firme se sve više okreću cirkularnoj ekonomiji zato što vide da je to za njih prilika da jačaju svoj pristup tržištu, svoj uticaj na okolinu, kao i da jačaju zajednice u kojima rade. To se naprimjer odnosi na čist zrak, vode i drugo", dodao je Ćeremida.   

Kružni poslovni modeli, kako je istaknuto, prilika su za održivi oporavak poslovnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća od kriza koje su zahvatile svijet. Primjenjivi su i u zemljama u razvoju koje imaju različite ekonomske profile i stepene razvijenosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti