ZVANIČNI VLASNIK

Tihomir Brajković prebacio na sebe vlasništvo u firmi Palace Investment

01.06.2023. 10:13 / Izvor: Akta.ba
MARIJIN DVOR

Tihomir Brajković preuzeo je vlasništvo nad kompanijom Palace Investments d.o.o. koja na Marijin Dvoru u Sarajevu namjerava izgraditi neboder.

Tihomir Brajković preuzeo je vlasništvo nad kompanijom Palace Investments d.o.o. koja na Marijin Dvoru u Sarajevu namjerava izgraditi neboder.

Radi se o gradnji tzv. Marija Green Tower koji bi trebao imati 22 sprata.

No, općinska administracija odlučila je obustaviti izdavanje građevinske dozvole, iako su ranije ispunjeni svi uslovi za to. Načelnik Srđan Mandić smatra da je njegov prethodnih Nedžad Ajnadžić to uradio mimo zakona te je upućena krivična prijava Tužilaštvu KS.

Kompanija Palace Investments, koja je vlasnik parcele i investititor, pokrenula je tužbu protiv Mandića i Općine Centar tražeći milionsku odštetu jer im je godinama uskraćeno pravo na gradnju.

Dok je obustavljena procedura izdavanja građevinske dozvole, kompanija Palace Investment je dobila dozvolu od Ministarstva saobraćaja KS za izgradnju parkinga na ovog lokaciji. 

Inače, za ovoj lokaciji prema regulacionom planu, planirana je gradnja još dva velika tornja sa po 22 sprata. Pored Marija Green Tower tu bi se trebao graditi treći UNIS-ov neboder te kula hotela Holiday.

Podsjetimo, Akta.ba je prva pisala još 2019. godine o tome kako je privatna firma došla u posjed 3000 m2 državnog zemljišta na ovom lokalitetu, te o povezanosti firme Palace Investment sa Brajkovićem.

Raniji vlasnik Palace Investments d.o.o. bila je kompanija PET engineering AG koju je prema švicarskom registru vodio Josip Subašić. On je u to vrijeme bio vlasnik jedne od firmi koju je u Dubrovniku osnovao Tihomir Brajković, te je sada je potvrđeno da je namjera bila sakriti ko stoji iza gradnje nebodera u centru Sarajeva. 

​Palace Investment d.o.o. Sarajevo ima upisani kapital od 3.184.220,00 KM i Brajković je sada zvanično njen 100-postotni vlasnik.

 

 

Brajković je sa svojim firmama Tibra d.o.o. Kiseljak i Bulevar d.o.o. Kiseljak investirao u izgradnju nekoliko stambenih kompleksa u Sarajevu. Osim kompanija u Kiseljaku, Brajković je vlasnik i firmi u Rogatici, Berkovićima.

Jedan od najbogatijih ljudi u BiH i na Balkanu nije prisutan samo u sektoru građevinarstva. Prema registru kompanija na Akta.ba portalu on je vlasnik firme Strajko d.o.o. Berkovići i Hidroinvest d.o.o. Rogatica registrovane za proizvodnju i prodaju električne energije. Vlasnik je tri male hidroelektrane u Bosni i Hercegovini i planira ih sagraditi još. Osim njih, vlasnik je Meso-Impex d.o.o. Kiseljak koja se bavi proizvodnjom mesa i to je bio njegov prvi veći poratni biznis. Prije nekoliko godina je zbog utaje poreza osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti