Na graničnom prijelazu Orašje

Zabranjen uvoz krompira iz Poljske zbog prisustva nedozvoljene količine pesticida

06.06.2023. 07:40 / Izvor: Akta.ba
krompir

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Orašje je 2. juna zabranila uvoz pošiljke krompira za industrijsku preradu iz Poljske.

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Orašje je 2. juna zabranila uvoz pošiljke krompira za industrijsku preradu iz Poljske, saopćila je Federalna uprave za inspekcijske poslove.

U saopćenju se navodi da su prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena nedozvoljena količina pesticida ”Imazalil”, što je u suprotnosti s Pravilnikom  o maksimalnom nivou ostatka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla

U  skladu sa Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/04) i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe („Službeni list BiH“, broj: 2/92 i 13/94) uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 22.000,00 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti