Zaključci "Challenge" simpozija

BiH ne smije ostati u zadnjem vagonu, poruka nade je ključna

09.06.2023. 12:38 / Izvor: Akta.ba
revicon zaključci

Nakon tri dana diskusije o brojnim aktuelnim i izazovnim temama, danas je iznošenjem zaključaka završen XXII Međunarodni simpozij Challenge.

Vještačka inteligencija je prilika za vlastitu nadogradnju i ne treba je posmatrati kao prijetnju već priliku za vlastitu nadogradnju. AI neće zamijeniti poslove, već će ih promijeniti i unaprijediti, jedan je do zaključaka XXII Međunarodnog Reviconovog simpozija "Challenge" koji je završen danas u Neumu.

Protekla tri dana govorilo se o brojnim izazovima računovodstvenog sektora. Jedan od zaključaka je i da se mora raditi na razvoju svijesti o važnosti ESG izvještavanja o održivosti.

"Potrebno je da se struka pripremi za ESG izvještavanje. EU Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti je na snazi, a novi standardi se očekuju već do kraja juna 2023. godine", poručeno je danas.

revicon zaključci

Osim toga, zaključeno je da elektronski potpis mora postati svakodnevna potreba jer olakšava poslovanje i u unutrašnjem i u poslovanju sa inostranstvom. Elektronski potpis pruža brojne benefite i predstavlja skup raznih digitalnih podataka koji su provjerljivi, teže ga je krivotvoriti i čine dokument vjerodostojnim.

Kao jedan od načina za zadržavanje radnika navedeni su fleksibilni oblici rada koji unaprijeđuju produktivnost rada, potiču bolji balans između privatnog i poslovnog života i smanjuju fluktuaciju radne snage.

Također, ukazano je na značaj digitalnih nomada koji predstavljaju veliki potencijal i koji doprinose ekonomiji država u kojima borave. "Poželjno je BiH učiniti primamljivom za digitalne nomade, što podrazumijeva i promjenu zakonodavstva o boravku stranaca", istaknuto je danas. 

marin ivanišević

Kako bi sve poručeno i zaključeno tokom tri dana simpozija bilo realizirano, direktor Revicona Marin Ivanišević poručuje kako se mora djelovati brzo.

"Izazovi su pred nama, ono što smo htjeli reći je da ne smijemo ostati u zadnjem vagonu jer ćemo ostati zaboravljeni, ono što je pred nama moramo pratiti brzo. Poruke koje šaljemo sa simpozija su da moramo krenuti odmah i sad da bismo sustigli svijet koji će nas inače, ostaviti. Poruka i mladima je da u ovoj zemlji ima mjesta za sve nas kako bi ova zemlja išla gdje joj je ukupan cilj". 

Naglašava da poruke sa simpozija itekako "čuju" oni kojima su upućene i da smo od prošle godine do danas odmakli svjetlosnu godinu.

"To je kontinuiran proces komunikacije koje mi kao friendly konsultant imamo stalno sa našim članovima i ljudima sa kojima sarađujemo. To je geometrijska progresija. Mi je pokušavamo što više i što jače isporučiti na sve moguće načine. Evidentno je da nismo ni blizu tamo gdje smo bili lani i zamislite gdje ćemo biti iduće ako ove poruke koje smo poslali budu usvojene. Ključna je poruka nade koja je čudo i koju rijetko ko šalje poslije perioda pandemije. Ovo je naša zemlja, imamo obavezu prema njoj i nemamo pravo da je ostavimo. Sve je to pravac i cilj prema kojem ćemo ići i siguran sam da ćemo ga ostvariti", izjavio je Ivanišević.

Inače, organizatori su godinama unazad uveli i mogućnost postavljanja pitanja panelistima, što je praksa koja se nastavlja jer je odziv i interes stručne publike bio zaista veliki.

Veliki broj učesnika sa kojima smo razgovarali naveo je da je simpozij idealna prilika da dobiju i razmijene iskustva sa kolegama iz struke i da dobiju povratne informacije od predstavnika vlasti.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti