Umjesto 800.000 vakcina isporučeno 212.660

GAVI nije isporučio vakcine BiH: Šta će biti sa naših 9 miliona USD?

12.06.2023. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Vakcine

Umjesto 800.000 doza vakcina isporučeno je samo 212.660.

Vakcine koje je Bosna i Hercegovina naručila od Globalne alijanse za vakcine (GAVI) nisu u potpunosti isporučene. Umjesto 800.000 doza vakcina isporučeno je samo 212.660.

U izvještaju Ureda za reviziju FBiH za Ministarstvo zdravstva FBiH revizori su istakli ovaj problem.

“Na osnovu Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX) potpisanog u 2020. godini izvršena je avansna uplata u iznosu od 13.682.011 KM za nabavku 800.000 doza vakcina. Od ugovorene količine isporučeno je samo je 212.660 doza, dok za avansno uplaćena sredstva u iznosu od 10.044.990 KM isporuka nije izvršena, zbog čega se provode aktivnosti na raskidu Sporazuma i povratu sredstava (tačka 5.3 Izvještaja)”, naveli su revizori.

Ugovor o nabavki vakcine sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan 18.9.2020. godine.

“Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid – 19”, objavili su tada nakon potpisivanja ugovora iz Civilnih poslova BiH.

No, iako smo među prvim zemljama u svijetu trebali dobiti vakcine one su kasnile. Nisu stigle kako je prvobitno najavljeno 18. januara 2021.

Putem COVAX mehanizma je 25.3.2021.g., isporučeno 23,400 doza vakcina Pfizer/BioNTech iz SAD-a na sarajevski aerodrom u Bosni i Hercegovini. I tako je isporuka nastavljena, ali ne do kraja.

BiH će pokrenuti jednostrani raskid ugovora

U septembru ove godine Ugovor ističe, a naša država je prošle godine pokušala da ga raskine.

“U januaru 2023. godine Ministarstvo civilnih poslova BiH je dobilo obavijest od GAVI-ja da više ne isporučuje vakcine prema zaključenom ugovoru, te da ne žele da vrate višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade”, piše u izvještaju revizora.

Na osnovu zadnjih informacija Ministarstvo civilnih poslova je predložilo da Vijeće ministara usvoji zaključke kojima će BiH pokrenuti jednostrani raskid ugovora.

Razlog je neizvršavanja obaveza u skladu s članom 11. tačka b) potpisanog Sporazuma u kojem je propisano da učesnik može raskinuti ugovor ako GAVI prestane izvršavati svoje aktivnosti ili načini značajan prekršaj ovog Ugovora koji ne uspije da ispravi u roku od 15 radnih dana od kad učesnik pošalje pismeno obavještenje GAVIu o tom prekršaju.

“Tražit će povrat avansno uplaćenih neiskorištenih sredstava (9.079.706 USD) u roku od 30 dana od prijema obavještenja, te ukoliko sredstva ne vrati pokrenuti će arbitražni postupak”, istakli su revizori.

S obzirom na to da izlazne naknade nisu bile posebno dogovorene, BiH ne prihvata njihovo plaćanje kao preduslov za povrat neiskorištenih sredstava.

“Ministarstvo je tražilo mišljenje Federalnog pravobranilaštva i Federalnog ministarstva finansija kako bi izvijestilo Vladu FBiH koja treba da odluči o daljnjim koracima u postupanju u ime FBiH i dostavi odgovor Ministarstvu civilnih poslova BiH. Do kraja revizije nije donesen zaključak o daljem postupanju”, poručili su.

Preporuka koju su naveli revizori je da u saradnji sa Pravobranilaštvom BiH se poduzmu pravne radnje za prekid ugovora i povrat neiskorištenih avansno uplaćenih sredstava. U skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcinama protiv bolesti COVID-19 (COVAX).

E.O.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti