IZMJENA PRAVILNIKA

Republika Srpska novim indeksom kreće u borbu protiv lažnih diploma

16.06.2023. 09:14 / Izvor: Akta.ba
lazne diplome

Od nadležnih vlasti, preko inspekcije do pravosuđa. Prebacuje se loptica odgovornosti za probleme u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini (BiH), koji su eskalirali hapšenjima zbog trgovine univerzitetskim diplomama.

Od nadležnih vlasti, preko inspekcije do pravosuđa. Prebacuje se loptica odgovornosti za probleme u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini (BiH), koji su eskalirali hapšenjima zbog trgovine univerzitetskim diplomama.

U akciji kodnog naziva "Klaster", u BiH je 21. februara uhapšeno 11 osumnjičenih za trgovinu univerzitetskim diplomama.

Radi se o rektorima, dekanim i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Državno tužilaštvo ih tereti da su prodajom diploma stekli korist u iznosu od oko 600.000 maraka (oko 300.000 eura).

S toga je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske krenulo u izmjenu pravilnika o sadržaju javnih isprava koje izdaju visokoškolske ustanove a kako bi spriječilo, ili makar otežalo falsifikovanje fakultetskih diploma, saznaje Akta.ba.

Tako će se ubuduće indeks štampati na specijalno zaštićenom papiru, koji u strukturi, pored vidljivih ima i nevidljiva vlakna koja se pod UV svjetlom vide kao žuto-zelena vlakna. Takođe, u papir će biti ugrađen vodeni znak sa oznakama BiH i Republike Srpske.

Diplome će biti zaštićene hologramom sa logom visokoškolske ustanove, a njegova podloga će imati visokosigurnosnu lentu veličine 15×25 milimetara na kojoj će stajati tekst „Republika Srpska“ u ćiriličnoj i latiničnoj verziji.

U resornom ministarstvu kažu da trenutno definisani standard zaštite papira i hologramske folije ne zadovoljava kriterijume visoke zaštite koju bi trebalo da imaju visokoškolske isprave.

"U cilju podizanja nivoa zaštite izdatih javnih isprava Univerzitet u Banjoj Luci dostavio je inicijativu za izmjene i dopunu Pravilnika o sadržaju javnih isprava koje izdaju visokoškolske ustanove", istakli su.

Inače, javne isprave poput indeksa više se neće moći kupiti u javnoj prodaji jer će to biti zabranjeno.

Podsjetimo, istraga u operaciji "Klaster" trajala je dvije godine, a glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić je, po njenom okončanju, izjavio da se "univerzitetska diploma može kupiti i na benzinskoj pumpi".

"To pokazuje da trebamo svi da se uozbiljimo i da inspekcija treba bude rigoroznija", izjavio je Kajganić na konferenciji za novinare 23. februara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti