Dani polja strnih žita

Nove sorte žitarica se pokazale otpornijim na vremenske ekstreme

21.06.2023. 09:22 / Izvor: Nezavisne novine
žitarice

Na lokalitetu Gradina, nadomak Cazina, u organizaciji Poljoprivrednog zavoda USK, jučer je održana tradicionalna manifestacija Dani polja strnih žita i tom prilikom su predstavljene neke nove sorte žitarica.

 Na lokalitetu Gradina, nadomak Cazina, u organizaciji Poljoprivrednog zavoda USK, jučer je održana tradicionalna manifestacija Dani polja strnih žita i tom prilikom su predstavljene neke nove sorte žitarica.

Radi se o sortama koje su proizvedene od strane nekoliko poljoprivrednih instituta iz Srbije i Hrvatske, a testirane su na poljoprivrednoj parceli poljoprivrednog proizvođača Samira Čauševića.

"Cilj ovoga događaja je promocija novih sorti strnih žitarica, kao i ispitivanje njihovog genetskog potencijala uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera, kao i zaštitnih sredstava. Sjeme su donirale sjemenske kuće iz Srbije i Hrvatske", istakla je Pervina Harbaš, predstavnica Poljoprivrednog zavoda USK.

Prema riječima Samira Čauševića, vlasnika oglednih parcela, na razvoj žitarica uticale su vremenske prilike i posebno dugotrajni kišoviti period.

"Kiša je uticala da na to da žitarice nisu na vrijeme poprskane, također na vrijeme nije ni pognojeno, tako da su to sve bili veliki problemi", kazao je Čaušević.

Ipak, on je istakao kako je i pored toga zadovoljan razvojem novih sorti žitarica.

Dragiša Lopandić, predstavnik Poljoprivrednog instituta iz Zemuna, ističe kako je godina izuzetno nepovoljna za proizvodnju žitarica, za razliku od prethodne, koja je bila rekordna.

"Velike količina padavina su omele poljoprivredne proizvođače da na vrijeme primijene potrebne agrotehničke mjere. Ipak, nove sorte su se pokazale otpornijima na vremenske ekstreme", kazao je Lopandić. Predstavnik grada Cazina Jusuf Bajraktarević istakao je kako su ovakve manifestacije veoma važne s obzirom na to da se proizvodnja vlastite hrane vremenom nameće kao imperativ.

"Gradske vlasti u Cazinu nastaviće pružati podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bi što veće površine bile zasijane strnim žitaricama", kazao je Bajraktarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti