MKF LIDER Dani otvorenih vrata

Poljoprivrednici dobili vrijedne savjete za poboljšanje proizvodnje

23.06.2023. 08:56 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Mikrokreditna fondacija "Lider" organizirala je u svojim uredima u Visokom, Ilijašu, Tuzli i Maglaju poslovni događaj za poljoprivrednike pod nazivom "Dani otvorenih vrata".

Mikrokreditna fondacija „Lider“ organizirala je u svojim uredima u Visokom, Ilijašu, Tuzli i Maglaju poslovni događaj za poljoprivrednike pod nazivom "Dani otvorenih vrata".

Ova inicijativa privukla je brojne poljoprivrednike koji su izrazili veliku zainteresiranost za nova dostignuća u sektoru poljoprivrede, posebno u vezi sa platformom za male privrednike pod nazivom Pravi lider. Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa sekcijom "Pitaj agronoma" koja je nedavno postala dostupna na platformi, kao i sa aktuelnim akcijskim ponudama agro kredita.

Dane otvorenih vrata su obilježili i susreti poljoprivrednika sa agronomisticom Lejlom Grbo, gdje su učesnici imali priliku da dobiju dragocjene savjete i informacije o uzgoju i unapređenju proizvodnje. Fokus razgovora bio je na izazovima s kojima se poljoprivrednici suočavaju u vezi sa plasteničkom proizvodnjom, uzgojem voća i zaštitom usjeva.

Pokloni za plastenike i uzgoj na otvorenom

U sklopu "Dana otvorenih vrata", Liderova ekipa je posjetila i klijente na njihovim poljoprivrednim imanjima. Poljoprivrednici su podijelili svoja dosadašnja iskustva s agronomisticom i razgovarali o trenutnim problemima s kojima se suočavaju. Na terenu su dobili vrijedne savjete za poboljšanje proizvodnje u vrlo izazovnim vremenskim uvjetima.

lider

Posebna pažnja posvećena je novitetima u organskoj proizvodnji, koja igra sve važniju ulogu u "zelenoj tranziciji". Poljoprivrednicima je pružena informacija o organskim zaštitnim sredstvima i gnojivima na bazi efektivnih mikroorganizama, koji su potpuno prirodni i ekološki prihvatljivi za organsku proizvodnju. Učesnici "Dana otvorenih vrata" su dobili ove proizvode kao poklon za njihove plastenike i uzgoj na otvorenom.

Ove aktivnosti koje su se odvijale u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine pokazale su se kao izvanredna inicijativa. Razgovori sa poljoprivrednicima na terenu pokazali su se ključnim za savjetovanje i unapređenje proizvodnje, kako za klijente Mikrokreditne fondacije Lider, tako i za ostale građane i proizvođače koji su posjetili "Dane otvorenih vrata" ove fondacije.

Jedan od zadovoljnih klijenata koji je dobio savjet na terenu je Nihad Aščalić iz Visokog. On uzgaja jagode na otvorenom i povrće u plasteniku, a nakon razgovora sa agronomisticom, dobio je konkretne smjernice za unapređenje svoje proizvodnje. "Susret sa Liderovom agronomisticom Lejlom bio je od izuzetne vrijednosti za mene. Dobio sam dragocjene savjete o gnojidbi i zaštiti paprika u mom plasteniku. Zahvaljujući tim informacijama, očekujem veći prinos u budućnosti", kazao je Aščalić.

Derva i Alija Kozarević iz Živinica bave se plasteničkom proizvodnjom povrća i rasadom. Nakon savjetovanja sa Liderovom agronomisticom, izrazili su svoje oduševljenje korisnim informacijama koje su dobili. 

"Ovo je odličan projekat. Prvi put smo se susreli sa potpuno organskim sredstvima za zaštitu od štetočina, a s obzirom da nam je stalo do kvaliteta naših proizvoda i zdravlja naših kupaca, počinjemo sa njihovom primjenom u našoj proizvodnji", kazao je Alija.

lider

Lider ostaje posvećen podršci poljoprivrednicima

Šefik Begić iz Maglaja također je pohvalio susret s Liderom I agronomisticom Lejlom Grbo. Šefik je istakao: "Preporuke o pravilnom planiranju plodoreda, zaštiti od bolesti i štetnika te primjeni organskih gnojiva puno su mi pomogle. Vjerujem da ću uz primjenu ovih savjeta postići bolje rezultate u plastenicima."

Događaj "Dani otvorenih vrata" organiziran od strane Mikrokreditne fondacije Lider pružio je vrijednu podršku poljoprivrednicima. Osim savjeta stručnjaka, poljoprivrednici su se upoznali s novim dostignućima u organskoj proizvodnji, koja ima sve veći značaj u održivom razvoju. Pokloni u vidu organskih zaštitnih sredstava i gnojiva na bazi efektivnih mikroorganizama dodatno su podržali poljoprivrednike u njihovim nastojanjima da proizvode na ekološki prihvatljiv način.

"Dani otvorenih vrata" su se pokazali kao uspješna inicijativa, stvarajući priliku za direktan kontakt između poljoprivrednika i stručnjaka. Mikrokreditna fondacija Lider ostaje posvećena podršci poljoprivrednicima i unapređenju njihove proizvodnje, s ciljem jačanja ruralnih područja i održivog razvoja poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti