Džavid Sjefović, direktor MKF LIDER

Mikrokreditiranje je ključ za lokalni razvoj i borbu protiv nezaposlenost

22.12.2023. 11:23 / Izvor: Akta.ba
džavid

Mikrokreditna fondacija Lider je zapažena kao važna fondacija koja podržava razvoj malih poduzetnika i poljoprivrednika.

Mikrokreditna fondacija Lider je zapažena kao važna fondacija koja podržava razvoj malih poduzetnika i poljoprivrednika. Njihova predanost pružanju finansijske podrške i besplatnih nefinansijskih usluga postala je prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, postavljajući standarde u sektoru podrške malim biznisima.

MKF Lider ne samo da pruža finansijske i nefinansijske usluge klijentima, već se ističe i kao partner aktivnog razvoja lokalnih zajednica. Njihova podrška kroz razne društveno-odgovorne projekte igra važnu ulogu u unapređenju života u tim zajednicama. S tim u vezi, razgovaramo sa direktorom Lidera Džavidom Sejfovićem.

Koja su najvažnija dostignuća koja je postigla Mikrokreditna fondacija Lider tokom protekle godine?

- Pa definitivno to je činjenica da smo uprkos svim izazovima kojim ova godina definitivno nije oskudijevala, ipak uspjeli ostvariti naše planove, kako operativne tako i finansijske. Pored toga, u dobroj mjeri smo unaprijedili paletu i kvalitet besplatnih nefinansijskih usluga koje pružamo našim klijentima što je specifično ne samo u BiH već i u široj regiji, i na šta smo posebno ponosni.

Ovo naglašavam iz razloga što je upravo ovaj odgovoran pristup Fondacije tokom  ove godine, u smislu pružanja adekvatnih i blagovremenih mjera i besplatnih ne-finansijskih usluga za naše klijente koji su najteže pogođeni inflacijom, upravo jedan od glavnih razloga odličnih rezultata u ovoj godini. Naši  klijenti su prepoznali u nama pouzdanog partnera koji će biti uz njih kako u dobrim tako i u lošim vremenima, a ujedno smo privukli veliki broj novih klijenata koji su nas prepoznali kao instituciju koja nudi puno više od  kredita.

Koje su inovacije ili unapređenja implementirana u uslugama Lidera tokom 2023. godine kako biste bolje odgovorili na potrebe klijenata?

- Tokom 2023. smo prvenstveno gledali kako da na najbolji način odgovorimo na potrebe naših klijenata koji su s obzirom da pripadaju najugroženijoj kategoriji stanovništva, i najviše pogođeni rastom inflacije. S tim ciljem smo tokom cijele godine imali ponude adekvatnih akcijskih proizvoda po dosta povoljnijim uslovima, a u skladu sa potrebama naših klijenata u ovim teškim vremenima. Pored toga, radili smo i na daljem razvoju i širenju baze korisnika platforme Pravi Lider. To je jedinstvena biznis platforma preko koje su mali privrednici dobili jedinstvenu poslovnu online platformu koja je za njih besplatna i koja će im omogućiti da besplatno oglašavaju svoje proizvode i usluge, dobiju pristup edukacijama i stručnim savjetima iz oblasti biznisa i poljoprivrede, oglase svoju potražnju za partnerstvom ili investitorom, zatim da pročitaju sve aktualne javne pozive i važne informacije vezano za njihov biznis itd.,  ali i da jednostavno i potpuno besplatno kreiraju mini-web stranicu za svoju firmu. I ono što je najvažnije, ova platforma je otvorena i potpuno besplatna ne samo za naše klijente, već i za sve druge male privrednike i poljoprivredne proizvođače iz cijele BiH.

Kako ocjenjujete utjecaj mikrokredita na lokalnu zajednicu tokom ove godine?

- Sve mikrokreditne organizacije, kako u zemlji tako i u svijetu, imaju u svojim misijama utkanu obavezu aktivnog djelovanja po pitanju razvoja i jačanja lokalnih zajednica u kojima svi mi zajedno sa našim klijentima živimo i radimo. To se ne ogleda samo u smislu pružanja osnovnih finansijskih usluga u obliku mikrokredita klijentima koji nemaju pristup komercijalnim bankama, već i aktivno djelovanje kroz podršku u radu organizacija koje se bave razvojem aktivizma i obrazovanja kod djece i mladih, sponzorisanje naših klijenata u učestvovanju na sajmovima a koje oni sami ne bi mogli priuštiti, itd., ali i aktivnosti same Fondacije i njenih uposlenika u akcijama pošumljavanja, dobrovoljnog davanja krvi, itd. Ponosni smo na dugogodišnje partnerstvo na projektu Ekonomske olimpijade, takmičenju učenika srednje škole iz oblasti ekonomije, a osobito na činjenicu da smo ove godine podržali i omogućili odlazak naših finalista na međunarodno takmičenje u Bratislavi gdje su mladi ekonomisti postigli zavidne rezultate. U novembru mjesecu omogućili smo učešće naših klijenata na Sajmu privrede održanom u Sarajevu, gdje su imali priliku prezentirati svoje proizvode široj publici, upoznati se sa potencijalnim partnerima i ostvariti važne kontakte. Zaštita okoline i naših šuma nam je također jedan od prioriteta, zato smo organizirali zajedničku akciju pošumljavanja na području Breze, gdje su naši uposlenici i najmlađi članovi njihovih porodica u saradnji sa Šumarstvom ZDK posadili 500 sadnica bijelog bora. Ovo su samo neke od naših aktivnosti u zajednici, a u narednoj godini planiran je niz sličnih projekata kojim će LIDER doprinijeti razvoju lokalne zajednice i zaštiti naših prirodnih bogatstava.

Koje su bile najveće prepreke ili izazovi s kojima se Lider suočavao u 2023. godini?

- Definitivno najveći izazov je bila globalna i lokalna makroekonomska kriza uslijed nastavka sukoba u Ukrajini i velikog rasta cijena. Kako bi održali finansijsku stabilnost morali smo se  više posvetiti kontroli naših operativnih troškova, jer za razliku od banaka i nekih drugih poslovnih subjekata nismo željeli da taj teret krize, koja je i nas pogodila, prebacimo na naše klijente u vidu poskupljenja naših usluga.

Redovno pružate dodatnu podršku svojim klijentima u vidu edukacije ili savjetovanja za upravljanje poslom.

- Besplatne usluge u vidu edukacija i stručnog savjetovanja čine sastavni dio našeg koncepta pružanja dodatnih usluga našim klijentima i koje su namijenjene daljem jačanju i razvoju njihovih poslovnih aktivnosti. Platforma Pravi lider ima važnu ulogu savjetnika, kako u pokretanju i unaprijeđenju biznisa, tako i u razvoju poljoprivredne aktivnosti. Edukativne rubrike Podrška biznisu i Agro kutak nude vrijedne edukativne sadržaje vezane za biznis, online edukacije iz različitih oblasti, kao i stručne autorske tekstove iz oblasti agronomije i veterine. Svi posjetioci platforme mogu postaviti pitanje i dobiti stručan odgovor našeg agronoma putem interaktivne rubrike Pitaj agronoma. Edukacija i savjetovanje se odvijaju i na terenu jer naši klijenti imaju stalnu podršku u vidu savjetovanja i uvezivanja iz oblasti biznisa od strane Savjetnika za klijente, ali i posjete agronoma na terenu s ciljem rješavanja problema sa kojim se poljoprivredni proizvođači suočavaju.   

Kako vidite budućnost mikrokreditiranja?

- Postoji ogroman i neiskorišten potencijal u mikrokreditnom sektoru da na neki način bude partner i državi u rješavanju možda jednog od gorućih problema za naše društvo, a to je povećavanje zaposlenosti kroz samozapošljavanja. Te samim tim i na ostanak mladih ljudi i njihovih porodica u našoj zemlji, što trenutno predstavlja ogroman problem sa kojim se naša vlast skoro pa nikako ne bavi. U ovom segmentu, mikrokreditni sektor ima ogromno i uspješno iskustvo kroz finansiranje velikog broja startupa od kojih su neki već izrasli u jake i respektabilne kompanije i uposlile veliki broj radnika-. Mikrokreditni sektor  posjeduje svo potrebno znanje, resurse, i tehnologiju da samostalno ili u partnerstvu sa državom dodatno doprinese smanjenju nezaposlenosti, otvaranju novih biznisa i radnih mjesta, kao i smanjivanju odliva kvalitetne i obrazovane radne snage u druge zemlje jer u BiH nemaju finansijsku podršku da otpočnu vlastiti biznis. Ovim mladim ljudima koji pored posjedovanja poduzetničkog duha imaju i hrabrost da se upuste u otpočinjanje vlastitog biznisa, mikrokreditni sektor može pružiti i dodatne benefite u smislu nefinansijskih usluga koje su namijenjene daljem jačanju njihovih poduzetničkih vještina kako bi uspješno razvili svoje ideje u uspješne biznise.  Sektoru je za navedeno, prije svega potrebna podrška države  kroz unaprjeđenje postojeće zakonske regulative koja ga koči u daljem razvoju i uspješnoj realizaciji svoje misije. Nažalost, teško je pričati o bilo kakvoj perspektivi mikrokreditnog sektora ukoliko ne dođe do značajnog unaprjeđenja i haramonizacije zakonskog okvira koji će prije svega omogućiti mikrokreditnim fondacijama iz FBiH da se transformišu u mikrokreditna društva i otvoriti vrata širenju usluga koje MKO mogu ponuditi svojim klijentima. Ono što mi kao sektor samo želimo je da nam nova zakonska regulativa omogući, a ne ograniči ili umanji perspektivu i dalji razvoj sektora, jer to može imati dalekosežnije negativne posljedice ne samo na  sektor nego i na naše klijente, a samim tim i na naše društvo i državu.

Koji su planovi za 2024. godinu?

- S obzirom da se očekuje da će i naredne godine biti prisutna značajna inflacija i poprilično negativno makroekonomsko okruženje, naš plan je da nastavimo sa  umjerenim rastom u smislu operativnih i finansijskih rezultata, ali da se u još većoj mjeri nego ove godine posvetimo unaprjeđenju finansijskih i nefinansijskih usluga koje nudimo našim klijentima, kao i daljem razvoju platforme Pravi Lider. Već od početka godine krećemo sa ponudom posebnih kredita po povoljnim uslovima za mlade poduzetnice i poduzetnike u biznisu i poljoprivredi, koji dolaze zajedno sa paketom specifičnih nefinansijskih usluga kreiranih prema njihovim potrebama   Krenuli smo i i sa novom ponudom kredita za unaprjeđenje energetske efikasnosti stambenih jedinica koji također dolaze pod dosta povoljnim uslovima, a klijentima osiguravaju uštede energije i isplativost ulaganja.

Također, radi pružanja bolje i kvalitetnije usluge našim klijentima, u narednoj godini planiramo otvaranje po još jednog dodatnog ureda u Mostaru i Tuzli kako bi bili još bliže našim klijentima u tim gradovima gdje zaista imamo veliku potražnju za našim finansijskim i nefinansijskim uslugama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti