Cilj im međunarodna takmičenja

Mostarski studenti rade na novom bolidu (VIDEO)

24.06.2023. 10:24 / Izvor: Fena
Bolid

Skupina ambicioznih i predanih studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM), okupljenih u FSRacing team, u procesu je izgradnje novog studentskog bolida.

Skupina ambicioznih i predanih studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM), okupljenih u FSRacing team, u procesu je izgradnje novog studentskog bolida, a cilj im je u sljedećoj godini nastupiti na dva međunarodna natjecanja u Italiji i Hrvatskoj.

"Ovo je bolid treće generacije koji prave studenti FSRE-a u sklopu projekta "Formula student". To nije unaprijeđena verzija drugog bolida nego je rađen po potpuno novim nacrtima, odnosno od nule. Šasija izgleda drugačije, promijenili smo i prijenos tako da su neke glavne značajke skroz drugačije od prethodnog modela. Motor radne zapremine 600 kubika uzet je iz Kawasakija Ninje i s trenutnom restrikcijom proizvodi oko 80 konjskih snaga. U planu nam je da bolid bude težak nekih 240 kilograma što je znatno manje od našeg prethodnog bolida", kazao je u razgovoru za Fenu voditelj projekta "Formula student" FSRacing teama Ivan Šunjić.

FSRacing tim osnovan je 2012. godine, a "Formula student" trenutno je najveći studentski projekt na SUM-u i jedan od najvećih studentskih projekata u BiH. S prvim bolidom mostarski studenti nastupili su na natjecanje u Češkoj i osvojio 20. mjesto od ukupno 40 sveučilišta, dok je drugi bolid na natjecanju u Italiji osvojio 40. mjesto u konkurenciji 80 sveučilišta.

"SAE" (Society of Automotive Engineering) naziv je svjetske organizacije pod čijim se pokroviteljstvom održavaju natjecanja.

Bolid na kojem mostarski studenti trenutno rade treća je inačica vozila, a od prijašnjih verzija preuzet je sustav ovjesa.

"Navedeni sustav relativno je skup i bila bi poprilično velika investicija za kupnju novoga, tako da smo, ograničeni sredstvima, odlučili taj dio preuzeti sa starog modela", kazao je Šunjić.

Naveo je kako je ovo zahtjevan proces u koji je potrebno uložiti mnogo rada, truda, znanja, ali i novaca.

"S obzirom da je ovo treći bolid, već imamo nekog iskustva, odnosno u doticaju smo s kolegama iz prošlih timova tako da nam i oni pomažu kod nekih problema na koje naiđemo tijekom izrade. Što se tiče financijskog dijela, budžet nam je nekih 40.000 maraka, a sredstva nabavljamo preko sponzorstava i donacija", kazao je Šunjić.

Utrke u Bologni i Varaždinu

Član FSRacing teama i student druge godine strojarstva Marijan Landeka istaknuo je kako rad na projektu poput ovoga studentima može biti od velikog značaja kasnije u karijeri.

"Projekti poput ovoga jako su bitni, pogotovo nama studentima strojarstva, jer tako stječemo iskustvo u praksi što se tiče nekih mehaničkih dijelova, ali i općenito oko toga kako se automobil pravi praktički iz ničega, od ideje, traženja financija pa do samog kraja, odnosno finalnog produkta i na kraju utrke. Cijeli taj proces može nas unaprijediti jako puno", kazao je Landeka.

Po završetku bolida u planu je nastupi na dva međunarodna natjecanja 2024. godine.

"Jedna od tih utrka održava se u lipnju 2024. godine u malom gradu pored Parme u Italiji, a druga utrka održava se u blizini Varaždina i nju organizira Mate Rimac. Iako ih postoji još mnogo, sudjelovanje na te dvije utrke naš je cilj, ali financije nam ne daju baš toliko mogućnosti da putujemo po Europi i prezentiramo svoj bolid na natjecanjima", kazao je Landeka.

Istaknuo je kako su trenutno u potrazi za sponzorima kako bi i sam dovršetak izgradnje formule bio moguć.

"Tražimo organizacije i ljude koji bi nam mogli pomoći u ovom smislu jer riječ je o stvarno zahtjevnom projektu. Kad se sve zbroji i oduzme ukupna vrijednost projekta je možda nekih 120.000 maraka, tako da je svaka donacija dobrodošla", naglasio je Landeka.

Prelazak na struju

Mostarski studenti svjesni su da je električna energija budućnost i spremni su napraviti sljedeći korak koliko god on bio zahtjeva.

"Trenutna ideja nam je da ovo bude zadnji bolid na unutarnje sagorijevanje, odnosno da sljedeći bude električni. Za to je potrebno stvarno jako puno znanja, novaca i svega što mi možda trenutno nemamo, ali nadamo se da ćemo prilikom izrade ovog bolida skupiti još neke motivacije i znanja pa da krenemo u izradu četvrtog, strujnog bolida. Zaljubio sam se u ovaj projekt, trudim se zajedno s ostatkom ekipe i nadamo se da će to ići u dobrom pravcu i da ćemo uspjeti ostvariti neke rezultate na sljedećim utrkama", kazao je Landeka.

Dodao je da kao uzora vidi Matu Rimca.

"Svi živimo san Mate Rimca, odnosno da jednog dana izgradimo auto kakvo on trenutno ima. I on je počeo iz svoje male radionice i najbolji je primjer kako se treba truditi i da ne treba odustajati od svojih snova", poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti