Završen specijalistički seminar

Upravljanje lošim potraživanjima od ključne važnost za banke i finansijske institucije

07.07.2023. 09:29 / Izvor: Akta.ba
PWC

Seminaru je prisustvovalo 30 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je u četvrtak – 6 jula u Sarajevu, u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom PricewaterhouseCoopers (PWC) d.o.o. uspješno organizovalo specijalistički seminar na temu „Upravljanja lošim potraživanjima u bankarskom i finansijskom sektoru te kupoprodaje plasmana banaka” kako bi se lokalni bankarski i finansijski sektor upoznao sa najnovijim zahtjevima i standardima u EU vezanim za upravljanje lošim potraživanjima te pripremio za primjenu ovih standarda na lokalnom nivou.

Seminaru je prisustvovalo 30 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka, regulatora, mikrokreditnih organizacija/fondacija, lizing kompanija i međunarodnih finansijskih institucija.

Predavači na ovom seminaru bili su renomirani predavači kompanije PWC iz BiH i Srbije sa dugogodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim i revizorskim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, restrukturiranja, upravljanja lošim potraživanjima, i rješavanja loših potraživanja kroz projekte i rad u bankarskom i finansijskom sektoru u Zapadnom Balkanu i Evropskoj uniji.

"Upravljanje lošim potraživanjima ima ključnu važnost za banke i finansijske institucije. Kvalitetno upravljanje lošim potraživanjima osigurava finansijsku stabilnost kako banaka i finansijskih institucija tako i tržišta na kojem oni posluju, umanjuje rizik kapitalne neadekvatnosti, smanjuje šansu za narušavanje likvidnosti u bankama i finansijskim institucijama te štiti finansijske institucije od reputacijskog rizika. Da bi efikasno i pravovremeno upravljale lošim potraživanjima, banke i finansijske institucije pripremaju strategije za upravljanje istim. Ove strategije uključuju uspostavljanje jasnih politika i postupaka za upravljanje lošim potraživanjima, analizu kreditnog rizika prilikom odobravanja kredita, praćenje potraživanja, izvršavanje pravnih mjera i suradnju s naplatnim agencijama. UPRMBiH u skladu sa svojim planom rada će nastaviti sa organizacijom stručnih edukativnih seminara i radionica kako bi doprinijeli boljoj pripremi cjelokupnog BiH bankarskog i finansijskog sektora za implementaciju i primjenu nadolazećih standarda i regulative na lokalnom nivou", izjavio je Amar Brkan, Generalni sekretar UPRMBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti