štete na poljoprivrednim usjevima

Minić: Vlada će donijeti konkretne mjere u vezi sa štetom od nevremena

25.07.2023. 08:39 / Izvor: RTRS
poljoprivreda

Gradonačelnik Laktaša rekao je da je velika šteta na povrtlarskim i voćarskim kulturama, dok se kod kukuruza očekuje određen oporavak.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će Vlada donijeti konkretne mjere u vezi sa štetom nastalom na poljoprivrednim usjevima u nedavnom nevremenu i apelovao da se tržni centri u RS-u uključe u otkup domaćeg povrća.

Nakon što je sa gradonačelnikom Laktaša Miroslavom Bojićem posjetio poljoprivredna imanja na kojima je u nevremenu pričinjena velika materijalna šteta na usjevima i na stambenim objektima, Minić je rekao da se nikada do sada nije desilo da Vlada nije odreagovala na štetu, te da će i ovaj put to učiniti na osnovu informacije koje prikupi na terenu.

On je naveo da će svi poljoprivredni proizvođači koji budu obnavljali plastenike u smislu nabavke najlona moći da ostvare podsticaj u idućoj godini kada će, kako je istakao, maksimalno biti favorizovane kapitalne investicije, tekuća prizvodnja i sve što se odnosi na očuvanje domaće proizvodnje, dok će neke druge mjere biti smanjene.

Gradonačelnik Laktaša rekao je da je velika šteta na povrtlarskim i voćarskim kulturama, dok se kod kukuruza očekuje određen oporavak.

"Na području Laktaša imamo dosta kuća kojima su oštećeni krovovi, objekti na imanjima i pomoćni objekti", objasnio je Bojić.

Poljoprivrednik Miloš Košpić iz Mrčajevaca kod Laktaša rekao je da je velika šteta nastala na poljoprivrednim usjevima i na stambenim objektima, navodeći da je grad polupao oko 15 odsto lubenice, a ostatak ima ožiljke i ova proizvodnja propada, a na srednje ranom kupusu u fazi zavijanja glavice dolazi do truleži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti