Narandžasti dan

Šta nam poručuju starije generacije?

27.07.2023. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Gerontološki centri

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena starija od petnaest godina pretrpjela je neki oblik nasilja.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena starija od petnaest godina pretrpjela je neki oblik nasilja. Iako statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti jer veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen. U Bosni i Hercegovini ali i širom svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan – dan podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT skoro deset godina obilježava Narandžasti dan, a već treću godinu u aktivnosti uključuje i stariju generaciju, zapisujući mudre poruke i pažljivo slušajući njihove životne priče i iskustva. S ciljem obilježavanja ovomjesečnog Narandžastog dana, Obrazovno-razonodni centar za mlade Spajalica posjetili su korisnici doma Sentivo na Ilidži, a nakon toga uposlenici Instituta su se družili i sa korisnicima Vitalis – doma za starije i nemoćne osobe na Ilidži, te Gerontološkog centra u Nedžarićima.

gerontološki centar

Dijeleći svoja iskustva, znanja i priče iz mladosti, ljudi starije životne dobi uživali su u druženju i korisnom razgovoru sa uposlenicima Instituta. Posebna pažnja posvetila se razgovoru o Narandžastom danu, redovnim mesečnim aktivnostima Instituta u cilju podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, a druženja i razgovori rezultirali su zaključkom da za nasilje ne postoji opravdanje.

Korisnici doma Sentivo, doma Vitalis i Gerontološkog centra podijelili su sa nama i svoja mišljenja o mladima danas, o podršci koju mladi pružaju jedni drugima, poredeći sve situacije sa periodom kada su oni bili mladi i sa situacijama s kojima su imali priliku susretati se.

vitalis

Svi oni imali su različite priče, ali isti stav – bh društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja!

sensitivo

Podrška društva u cjelini je ključna u prevazilaženju svih oblika nasilja i rodnih stereotipa koji doprinose nasilju, a naši učesnici su odlučili biti dio ove priče i poslati poruke žrtvama nasilja, ohrabrujući ih da prijave nasilje i promijene svoj život.

Institut se zahvaljuje svim učesnicima na ugodnom druženju, korisno provedenom vremenu i želji da pruže podršku i na taj način doprinesu podizanju svijesti o ovom problemu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti