Košarac traži rigoroznu kontrolu pri uvozu mesa

28.07.2023. 15:26 / Izvor: Fena
košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac je izdao nalog da se uvede mjera pojačane kontrole.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac je, na osnovu zahtjeva resornog ministarstva iz Republike Srpske, izdao nalog da se uvede mjera pojačane kontrole na prisustvo afričke kuge svinja prilikom uvoza mesa iz regiona, EU i drugih tržišta.

"Naložio sam Uredu za veterinarstvo BiH da prihvati zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i da uvede mjeru stroge i intenzivne kontrole na prisustvo afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa", kazao je Košarac.

Dodao je da je cilj ove mjere da se podrže napori institucija RS, Federacije BiH i Brčko Distrikta u suzbijanju i sprečavanju širenja ove zarazne bolesti, te očuvanju postojećih resursa kada je u pitanju svinjogojstvo, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Košarac je naveo da institucije RS, Federacije BiH i Brčko Distrikta redovno prate situaciju na terenu, te da na dnevnoj osnovi poduzimaju neophodne mjere za kontrolu afričke svinjske kuge. 

"U borbi protiv afričke svinjske kuge postoji koordinacija aktivnosti i redovna komunikacija s nadležnim institucijama RS, Federacije BiH i Brčko Distrikta - naglasio je, dodavši da se na državnom nivou mora dati doprinos takvim naporima. Zbog toga smo opredijeljeni da adekvatnim mjerama i uvođenjem pojačane kontrole kod uvoza mesa pomognemo nadležnim institucijama RS, Federacije BiH i Brčko Distrikta u suzbijanju i sprečavanju širenja afričke svinjske kuge, kao i sanaciji posljedica", kazao je Košarac.

Napomenuo je da na snazi ostaje postojeća zabrana uvoza u BiH živih svinja, svježeg mesa domaćih i divljih svinja, te proizvoda od mesa, iz regija Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u kojima je prisutna afrička kuga svinja.

"Pratit ćemo efekte preduzetih mjera i stanje na terenu, te u koordinaciji i saradnji s nadležnim tijelima u RS, Federaciji BiH i Brčko Distriktu nastaviti da radimo na suzbijanju i sprečavanju ove zarazne bolesti", rekao je Košarac.

Podsjetio je da je od Vijeća ministara BiH zatražio da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge.

Takođe je istaknuo da su nedavno, na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, međunarodni eksperti zaduženi za zdravlje životinja boravili na području Bijeljine i Brčko Distrikta, te u saradnji s veterinarima RS dali preporuke o tome šta je potrebno učininiti kako bi se spriječilo širenje afričke svinjske kuge, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti