Potpisali deklaraciju

Nećemo radioaktivni otpad u svojoj blizini - poručili građani Kozarske Dubice

08.08.2023. 08:29 / Izvor: Federalna.ba
deklaracija

Nevladine organizacije iz Kozarske Dubice potpisale su deklaraciju kojom se protive namjeri Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Nevladine organizacije iz Kozarske Dubice potpisale su  deklaraciju kojom se protive namjeri Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada. Poručili su da granica dviju zemalja nije mjesto za skladištenje opasnog otpada, te da bi to ugrozilo živote ljudi u 13 opština u slivu rijeke Une.

Nećemo radioaktivni otpad u svojoj blizini - poručili su građani Kozarske Dubice, okupljeni u nevladine organizacije. Ukoliko bi se opasni otpad skladištio na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, bio bi to međunarodni presedan, ocijenio je Mario Crnković iz Nevladine organizacije Green Team. Pozvao je institucije Bosne i Hercegovine da ozbiljnije pristupe oovm problemu: “Ne možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Gdje je naša diplomatija, gdje je konkretizacija rezultata, gdje su naša istraživanja? Ona su već trebala biti u toku. Mnogo je stvari koje se mogu i moraju završiti. BiH diplomatija nije uradila dovoljno. Mi uz sebe sada imamo tri zemlje, a trebamo imati 33”.

Predstavnici lokalnih vlasti i ministarstava oba bosanskohercegovačka entiteta samo prije dva dana razgovarali su o ovoj temi i pohvalili se kako je dosta toga urađeno kad je u pitanju sprečavanja Hrvatske u ovoj namjeri. Poručili su da će tražiti pomoć Austrije i Njemačke.

“RS i BiH su povukli korake gdje smo postali ozbiljna priča u suzbijanju ideje o tome da je Trgovska gora lokacija za skladište, odnosno odlagalište, da smo na sve poteze hrvatske strane pravovremeno reagovali”, navodi načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača (SNSD)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) dodaje kako nemamo problem da kažemo da je Hrvatska nekorektna: “Hrvatska narušava dobre bilateralne odnose. Ako vam kažem samo da je ubjeđivanje Vlade Hrvatske da Trgovsku goru stavimo na dnevni red sjednice trajalo dan i po, govori vam o nastojanju Hrvatske da zanemari stavove iz Bosne i Hercegovine”.

Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada na Trgovskoj gori biće potpisana i u drugim opštinama i gradovima BiH. Sporna lokacija nalazi se na samoj granici Hrvatske i BiH i udaljena je samo 900 metara od zaštićenog područja Park prirode Una.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti