U produženom pritvoru

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo Izvještaj o opozivu načelnika

09.08.2023. 07:34 / Izvor: Akta.ba
Hadžibajrić

Predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Mirza Imamović detaljnije je pojasnio daljnji tok događaja.

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, koja je održana jučer, usvojen je Izvještaj Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića, u vezi s provedenim postupkom i rezultatima izjašnjavanja građana o opozivu načelnika.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, Seid Škaljić istakao je da je Izvještaj predstavlja rezultat temeljite analize koju je provela Komisija za provedbu opoziva. Posebno je naglasio da je Izvještaj obuhvatio sve faze procedure, od imenovanja Komisije do konačnih rezultata referenduma.

"Općinsko vijeće je potvrdilo odluku o usvajanju Izvještaja te će kompletna dokumentacija, uključujući glasačke listiće i sve materijale, biti poslana Centralnoj izbornoj komisiji radi detaljne analize. Očekuje se da će Centralna izborna komisija, na temelju analize, donijeti konačnu odluku o oduzimanju mandata načelniku Hadžibajriću“, pojasnio je predsjedavajući Škaljić. Uz to, dodao da se predviđa da će prijevremeni izbori biti raspisani u prvoj polovini oktobra, u zavisnosti od brzine reagovanja Centralne izborne komisije.

Predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Mirza Imamović detaljnije je pojasnio daljnji tok događaja.

"Nakon usvajanja Izvještaja Komisije na sjednici, isti će biti proslijeđen Centralnoj izbornoj komisiji radi potvrde provedenog referenduma i postupka opoziva načelnika. Sva dokumentacija kojom je Komisija raspolagala, uključujući osjetljivi i neosjetljivi materijal, izvještaje te zapisnike, bit će dostavljena u narednim danima Centralnoj izbornoj komisiji“, naglasio je predsjednik Komisije, Imamović. Glavni cilj ovog koraka jest omogućiti detaljnju analizu i provjeru zakonitosti provedenog postupka. Očekuje se da će Centralna izborna komisija, na temelju analize dostavljenih materijala, donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora unutar narednih 15 dana.

Prema podacima Komisije za provođenje opoziva općinskog načelnika, referendumu je pristupilo 4.864 građana od ukupno 36.193 registriranih. Ukupno je bilo 4.841 važeći glasački listić, dok je 53 listića bilo nevažeća. Za opoziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića glasalo je 3.791 birača, dok je protiv opoziva glasovalo 1.050 birača. Prema postotku, 13,52 % birača iz Starog Grada je podržalo opoziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti