Građani negoduju

Parking u Banja Luci znatno poskupio, ovo su nove cijene

15.08.2023. 09:42 / Izvor: N1
Banja Luka

Jutrošnji dolazak Banjalučana i posjetilaca grada na Vrbasu na parkinge dočekano je neugodnim iznenađenjem - poskupljenjem cijena parkinga.

Jutrošnji dolazak Banjalučana i posjetilaca grada na Vrbasu na parkinge dočekano je neugodnim iznenađenjem - poskupljenjem cijena parkinga. Ova nepopularna odluka Gradske uprave naišla je na negodovanje građana, dok se iz gradske administracije argumentira potrebom za smanjenjem gužvi u centru grada i podsticanjem korištenja alternativnih oblika prevoza.

Cijene parkiranja su redefinisane prema zonama, s naglaskom na stimuliranje korisnika da se opredijele za druge načine transporta.

Prema novoj tarifnoj politici, cijena parkiranja u nultoj zoni za svaki početi sat iznosi 3 KM. U prvoj tarifnoj zoni, vozači će plaćati 2 KM za svaki započeti sat parkiranja, dok je cjelodnevna karta za parkiranje fiksirana na 7 KM.

U drugoj tarifnoj zoni, cijena za sat parkiranja je 1 KM, dok se za cjelodnevnu kartu plaća 5 KM.

Ovom promjenom cijena, Grad Banja Luka nastoji podstaći građane da razmotre korištenje javnog prevoza ili drugih oblika prevoza, kako bi se smanjila opterećenost u saobraćajno osjetljivim dijelovima grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti