Potražnja za radnicima

Odlazak montera usporio bi domaće projekte

16.08.2023. 11:16 / Izvor: Glas Srpske
monteri

Zbog tranzicije prema čistoj, zelenoj energiji u Njemačkoj vrtoglavo raste potražnja za monterima solarnih panela i inženjerima pa dio radnika nastoje regrutovati i u BiH.

Zbog tranzicije prema čistoj, zelenoj energiji u Njemačkoj vrtoglavo raste potražnja za monterima solarnih panela i inženjerima pa dio radnika nastoje regrutovati i u BiH, a u domaćim kompanijama, koje i sada muku muče sa manjkom zaposlenih, kažu da bi dodatni odliv kadra mogao stvoriti probleme i usporiti projekte u zemlji.

Na portalima u BiH već danima kruže vijesti o ekspanziji solarnog sektora u Njemačkoj te potražnji za stručnjacima koji će toj zemlji pomoći da postigne ciljeve u obnovljivoj energiji. Objavljen je i oglas za zapošljavanje kojim se pozivaju svi zainteresovani sa završenom elektro ili sličnom stručnom srednjom školom da dođu na razgovor za posao montera solarnih panela u Njemačkoj. U oglasu je navedeno da će razgovor biti održan 24. avgusta u Bijeljini te da uslov za prijavu nije poznavanje njemačkog jezika, iako je poželjno. Istaknuto je da će za sve kandidate koji se pridruže timu biti obezbijeđena obuka prije početka rada te da organizatori sa njemačkim poslodavcem učestvuju u putnim troškovima kandidata koji dođu na razgovor.

Najnoviji izvještaji pokazuju da na globalnom tržištu rada postoji ozbiljan nedostatak kvalifikovanih montera solarnih panela koji su sposobni da postave i održavaju novoinstalirane sisteme, a da je situacija i u RS ista za “Glas” potvrđuje direktor banjalučkog preduzeća “Etmaks” Siniša Maksimović.

"Nemamo dovoljno stručnjaka. Kompletu radnu snagu u branši, koja danas obavlja posao, obučili smo sami. Bilo kakav odliv kadra će nam štetiti, jer i domaće firme imaju dosta posla, a taj obim će u budućnosti rasti, zahtijevati više radnika, tako da nam je svaki čovjek neophodan, bio kvalifikovan ili ne. Jer ko ne zna, naučićemo ga", priča Maksimović.

On smatra da oglas o zapošljavanju u Njemačkoj neće imati zavidan rezultat.

"Kao da je presušio bazen iz kojeg se ranije regrutovala radna snaga. Gotovih radnika više nema. Naše firme se okreću školama i mladima, uzimamo svršene srednjoškolce i učimo ih poslu. Struka koju imamo radi u dobrim uslovima i siguran sam da ne planira otići", kategoričan je Maksimović.

Prema njegovim saznanjima monterima solarnih panela u Njemačkoj obećavaju platu od 2.500 do 3.000 evra.

"Ne znam da li je to pouzdan podatak, ali tako se priča. Plus što se ispostavi kada ljudi odu da situacija nije sjajna i bajna kako se obećava, mnogi su otišli pa su se vratili. U mojoj firmi je 15 radnika koji su se vratili iz Slovenije, Austrije, Njemačke, koji kažu da ni upola nije bilo kao što je obećano. To moraju znati svi oni koji odluče da se prijave", tvrdi Maksimović i dodaje da u Republici Srpskoj samostalni monter mjesečno može da zaradi od 1.500 do 3.000 maraka, u zavisnosti od poslova koje obavlja.

Sekretar Udruženja energetike pri Privrednoj komori RS Boško Borojević kaže da se trenutno u Republici Srpskoj realizuje nekoliko projekata izgradnje solarnih elektrana gdje nedostaju radnici pomenutih zanimanja.

"Svaki odlazak radnika bi dodatno otežao i usporio njihovu realizaciju. Preduzeća ulažu značajan napor da se kvalifikovana radna snaga i stručnjaci zadrže davanjem dobrih uslova te njihovom obukom, iako određeni broj i dalje odlazi u inostranstvo. Svaki takav oglas doprinosi odlasku radnika i nanosi ozbiljnu štetu privredi Republike Srpske", naglašava Borojević.

Masovniji uvoz

Boško Borojević kaže da je odliv radne snage u svim branšama ogroman problem za privredu Republike Srpske.

"Ukoliko pojačan trend odlazaka bude nastavljen, privreda Republike Srpske će biti primorana da kvalifikovanu radnu snagu uvozi u sve većem broju", kategoričan je Borojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti