Hrnjić s predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH o programu upravljanja požarima

30.08.2023. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Ambasada

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas s predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas s predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH o Programu upravljanja požarima na otvorenom  prostoru zapadnog Balkana (LFMWB) kojeg finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira Farmahem iz Skoplja uz podršku Helvetas Swiss Intercooperation.

Po riječima vođe tima LFMWB programa Cvetana Nikolovskog i projektnog menadžera za upravu i infrastrukturu u Ambasadi Švicarske u BiH Boška Kenjića glavni cilj projekta je povećana otpornost šuma i pejzaža zapadnog Balkana na požare kako bi ta područja koristila stanovništvu za društveno-ekonomski razvoj. Prva faza projekta uključuje aktivnosti do 2025. godine, a budžet projekta iznosi 3,9 miliona švicarskih franaka.

Tokom sastanka razgovarano je o ulozi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao partnerske institucije u Federaciji BiH, te mogućnostima uključivanja ministarstva u implementaciji LFMWB programa.

Ministar Hrnjić zahvalio je predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH i Farmahema na doprinosu koji pružaju kroz različite projekte na području Federacije BiH, te pohvalio pristup koji za cilj ima “više prevencije nego suzbijanja požara”.

"Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini kroz djelovanje svoje razvojne agencije pruža finansijsku, tehničku i druge vidove podrške u različitim projektima koje realiziramo na području Federacije BiH. Namjera je da kroz partnerski odnos nastavimo unapređivati uspostavljenu saradnju i smatram da je današnji sastanak upravo bio prilika da se otvore nove teme i projekti za koje, zajedničkim snagama, možemo unaprijediti privredni i društveni ambijent Federacije BiH", kazao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti