UTROŠENO 24.570 KM (DO SADA)

Mandić o najskupljoj web stranici: To nije "obična" stranica, već platforma

31.08.2023. 11:49 / Izvor: Akta.ba
MANDIĆ

Nakon objavljene informacije da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić naručio novu web stranicu Općine Centar za 70.200 KM, ubrzo su oglasili iz ove Općine.

Nakon objavljene informacije da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić naručio novu web stranicu Općine Centar za 70.200 KM, ubrzo su oglasili iz ove Općine saopćenjem u kojem navode da web stranica nije toliko plaćena (bar ne do sada).

"Iz budžeta Općine Centar za uslugu dizajna nove web stranice, izradu modula "Press" i modula "Viber Chat Bot" do sada je utrošeno 24.570 KM, a na osnovu jedinog pojedinačnog ugovora koji je za ovu namjenu potpisan u skladu sa okvirnim sporazumom koji je sklopljen na period od tri godine čija ukupna vrijednost iznosi 70.200 KM sa PDV-om. Iznos od 45.630 KM je neutrošen. Iznos od 24.570 KM utrošen je za dizajn nove web stranice (14.040 KM), modul "Press (1.170 KM) i modul "Viber Chat Bot" (9.360 KM)", navode iz Općine. 

Ističu da Općina Centar sa firmom "Promotim" d.o.o. Sarajevo, koja se jedina javila na objavljeni tender, sarađuje od 2008. godine i da je od tada do danas održavala općinsku web stranicu.

Napominju da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić odmah nakon preuzimanja mandata najavio je da namjerava provesti proces digitalizacije, koji ne podrazumijeva samo pitanje uvođenja novih tehnologija u stari sistem rada, nego složeni proces uspostavljanja novog, funkcionalnijeg sistema, na kojem je potrebno trajno i kontinuirano raditi. 

NIJE "OBIČNA" WEB STRANICA

"Budući da je veliki broj sugrađana vrlo često upućivao kritike za neorganiziranost stare web stranice, nemogućnost pronalaska dokumenata, javnih poziva, konkursa, servisnih informacija i slično, općinska administracija krenula je ka procesu redizajniranja, odnosno izrade nove web stranice. U namjeri da se uspostavi platforma za savremenu elektronsku upravu, kreirana je nova web stranica koja po svojoj strukturi predstavlja osnov za dodavanje različitih modula iz palete usluga koje bi se trebale ponuditi građanima i privredi u komunikaciji sa javnom upravom, u ovom slučaju Općinom Centar", ističu. 

Kažu da ona ne predstavlja samo "običnu" web stranicu, već platformu preko koje bi građani trebalo da komuniciraju sa Općinom, podnose zahtjeve (nakon obavezne autentifikacije elektronskim potpisom), elektronskog plaćanja troškova prema Općini, provjere odgovarajućeg seta podataka,... Pored promjene u strukturi stranice, odrađen je njen redizajn u želji da se zadovolje zahtjevi za poboljšanom navigacijom. Novom web stranicom je povećana brzina, sigurnost i transparentnost rada, olakšana navigacija i rad sa preuzimanjem dokumenata. 

U vezi sa naprijed navedenim, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Heregovine raspisan je postupak javne nabavke putem otvorenog postupka uz primjenu e-aukcije za pružanje usluga izrade nove općinske web stranice, a predviđeno je zaključivanje okvirnog sporazuma na period od tri godine koji uključuje izradu i instalaciju nove web stranice sa deset modula (Dizajn nove web stranice, Modul „Elektronska uprava“, Modul „Građani i privrednici“, Modul „Elektronsko plaćanje“, Modul „Matičar“, Modul „Press“, Modul Viber Chat Bot, Modul „Javne rasprave“, Modul „Prijava korupcije“, Usluge proširenja funkcionalnosti postojećih modula“), tehničku dokumentaciju, te tehničku pomoć za administraciju stranice na period od tri godine. 

promotim

SAMO JEDNA PONUDA  

U roku za predaju ponuda koji je određen tenderskom dokumentacijom u Općinu Centar dostavljena je samo jedna ponuda ponuđača "Promotim" d.o.o. Sarajevo

Na tenderski materijal je bila izjavljena jedna žalba koja je odbačena od strane Ureda za razmatranje žalbi, Filijala/Podružnica Mostar.

Nakon izvršenog javnog otvaranja ponude Komisija za provođenje postupka nabavke usluga izrade nove općinske web stranice pristupila je detaljnoj analizi dokumentacije priložene uz ponudu u smislu provjere njene ispravnosti, kao i usklađenosti sa zahtjevima iskazanim u tenderskoj dokumentaciji. Nakon izvršene ocjene i vrednovanja dostavljene ponude prema pravilima propisanim Zakonom i podzakonskim aktima, kao i procedurama utvrđenim u tenderskoj dokumentaciji Komisija je utvrdila da dostavljena ponuda ispunjava formalno pravne, ekonomske i tehničke uslove, odnosno zahtjeve iz tenderske dokumentacije te da je ponuda prihvatljiva. 

Komisija je donijela jednoglasnu odluku da se općinskom načelniku dostavi preporuka o prihvatanju ponude ponuđača "Promotim" d.o.o. Sarajevo u ukupnom iznosu od 60.000 KM bez PDV-a, odnosno u iznosu od 70.200 KM sa PDV-om. 

UGOVOR NA TRI GODINE

U skladu sa naprijed navedenim, načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je sa direktorom firme "Promotim" d.o.o. Sarajevo Rankom Tankosićem okvirni sporazum o uslugama izrade nove web stranice u vrijednosti od 70.200 KM sa PDV-om na period od 36 mjeseci, odnosno tri godine. 

Kako je navedeno u članu 3. okvirnog sporazuma, Općina Centar ne preuzima obavezu niti garantuje zaključenje pojedinačnih ugovora radi izvršenja nabavke predmetnih usluga u bilo kojem obimu, a naročito ne u iznosu od 70.200 KM, kako je navedeno u članu 2. ovog sporazuma. 

Nadalje, Općina Centar se potpisanim okvirnim sporazumom nije obavezala na nabavku predmetnih usluga u cjelosti, a izrada pojedinih modula se definiše pojedinačnim ugovorima. 

Od momenta potpisivanja okvirnog sporazuma do danas, potpisan je jedan pojedinačni ugovor sa firmom "Promotim" d.o.o. Sarajevo u iznosu od 24.570 KM koji je utrošen za dizajn nove web stranice (14.040 KM), modul "Press" (1.170 KM) i modul "Viber Chat Bot" (9.360 KM).

Realizacija ostalih modula iz okvirnog sporazuma zavisit će od realizacije  ranije obećanih projekata od strane međunarodnih nevladinih organizacija – ukoliko se ovi projekti realizuju, Općina naravno neće realizovati module koji su zastupljeni u Okvirnom sporazumu.

Bitnim ističu i da je Mandić prekinuo saradnju sa firmom PROINTER iz Banja Luke za održavanje core sistema (mrežnog i serverskog sistema) u aprilu 2021. godine, koju je prethodno rukovodstvo Općine 2020. godine uspostavilo putem direktnog sporazuma.

alen girt

Alen Girt i Srđan Mandić

NIP TRAŽI OD TUŽILAŠTVA DA ISTRAŽI NABAVKU 

Nakon objave o najskupljoj web stranici u Bosni i Hercegovini naručenoj za potrebe Općine Centar Sarajevo od ponuđača Promotim d.o.o., vrlo brzo su reagovali NIP-a Centar. Kažu da je ovo samo vrh ledenog brijega i jedan od mnogih razloga zašto su se odlučili za opoziv načelnika.

"Partner i menadžer prodaje firmi "Promotim" je ni manje ni više nego Alen Girt, potpredsjednik Naše stranke, Mandićev drug, šef kluba vijećnika i najglasniji protivnik opoziva. Glasni borac protiv opoziva i prepošteni Girt već skoro 12 godina radi u Promotim d.o.o., a slike po društvenim mrežama sa upravljačkom strukturom ovoga preduzeća, Aldi Halilovićem i Rankom Tankošićem ni ne krije. Potrebno je istaći da je najprije sa istim ponuđačem 25.03.2023. godine zaključen direktni sporazum za održavanje stranice, a potom isti ponuđač, Girtov poslodavac, prolazi na javnom tenderu u julu mjesecu za iznos od 70.200 KM", naveli su.

Iz NiP-a su zbog ovog slučaja pozvali nadležne organe da istraže ovu nabavku, a oni će podnijeti krivične prijave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti