Moguća bolovanja

Parlamentarcima vruće: Za zamjenu sistema klimatizacije treba tri miliona KM

18.09.2023. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Parlament

Tu investiciju planiraju da realizuju u razdoblju od 2023. do kraja 2025. godine

Služba za zajedničke poslove institucija BiH traži tri miliona maraka za zamjenu sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Prije tri dana, ponovo su uputili prijedlog odluke o odobravanju projekta zamjene sistema klimatizacije.

Tu investiciju planiraju da realizuju u razdoblju od 2023. do kraja 2025. godine.

Naveli su da su sredstva za realizaciju projekta iz člana 1. ove Odluke obezbjedile su se budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine prema sljedećoj dinamici:

- u 2023. godini 1.065.000,00 KM,

-u 2024. godini 1.000.000,00 KM,

- u 2025. godini 935.000,00 KM.

Kako su pojasnili dvije rashladne mašine stare su oko 40 godina, kao i ostala oprema poput komora, ventila, pumpi, a održavanje nije moguće jer se više ne proizvode potrebni rezervni dijelovi niti freon, čija je upotreba zabranjena u Evropskoj uniji.

Ističu da su temperature u prostorijama tokom ljetnih mjeseci dostizale i 30 stepeni jer oprema ne može da dostigne potrebni učinak hlađenja, pa su zbog toga primjedbe imali iz kabineta ministara, parlamentaraca, sekretara i ostalih zaposlenih.

Iz Služba za zajedničke poslove su dodali da u julu i avgustu mašine nisu mogle da postignu projektovane parametre rada. Temperatura u prostorijama dostizala je 30 stepeni.

"Zbog svega toga dobili smo mnogo primjedbi od službi kabineta ministara, parlamentaraca, sekretara zajedničkih službi, ali i ostalih zaposlenih", dodali su.

U slučaju da sistem stane ili da ne bude moguće dostići projektovane temperaturne uvjete, postoji rizik da neće moći biti održavane sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti