Izazovi održivosti: Budućnost je sada

REVICON: Otvoren Drugi kongres javnog sektora BiH

20.09.2023. 11:34 / Izvor: Akta.ba
revicon forum

Drugi kongres javnog sektora BiH o temi "Izazovi održivosti" u organizaciji konsultantske kuće Revicon počeo je danas u Neumu.

Drugi kongres javnog sektora BiH o temi "Izazovi održivosti" u organizaciji konsultantske kuće Revicon počeo je danas u Neumu.

Kongres je zvanično otvorio direktor Revicona Marin Ivanišević.

U osvrtu na trodnevni rad Kongresa Ivanišević se u uvodnom obraćanju osvrnuo na činjenicu da je u okviru 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, jedan od najvećih napredaka ostvaren u upravljanju javnim finansijama.

"Izrađeni su ključni strateški dokumenti, bili smo uspješni u fazi planiranja, no sama implementacija je i bit će značajno otežana. Jedan od najvećih izazova u implementaciji je nedostatak sredstava za provođenje usvojenih mjera, te kontinuirano oslanjanje na donatorska sredstva", kazao je.

revicon forum

Istovremeno, napominje da se i vlade razvijenih zemalja od kojih se očekuje podrška i same suočavaju sa ozbiljnim problemima, i uslijed recesije, rata i drugih razloga značajno su smanjile iznos doprinosa za međunarodne organizacije i razvojne agencije zbog deficita u vlastitim budžetima. 

Privlačenje potrebnih novčanih sredstava i investicija osim što je postalo teže postalo je i podložnije striktnijim mjerama praćenja. 

"Sredstva će se dodijeljivati onima koji bolje upravljaju i postižu veću efikasnost", poručio je.

Istaknuto je da je efikasno upravljanje javnim finansijama ključ za postizanje ciljeva održivog razvoja.

"Vjerujem da u ovoj sali sjede nositelji reformi efikasnog upravljanja javnim finansijama. To su, između ostalog, teme o kojima ćemo intenzivno govoriti ne samo ova tri dana već i u predstojećem periodu", naglasio je Ivanišević. 

Istovremeno međunarodne finansijske institucije pozivaju sve vlade da identifikuju i integrišu rizike i prilike koje su povezane sa održivošću i uključe u načine upravljanja, strategije i upravljanje rizicima.

ivanišević

Najjednostavniji odgovor na sve izazove pred nama je visok nivo specijalizacije, kompetencija i stručnosti. 

"U ovom trenutku je u razvijenim zemljama najveći izazov nedostatak ljudskih potencijala sa adekvatnim ekspertizama. To je problem s kojim se i mi susrećemo  – potrebno je da se unaprijed pripremimo i da kreiramo nova znanja i zvanja. Jedna od njih je primjerice interni revizor koji u budućnosti neće biti samo za finansije već i za izvještavanje o održivosti; potom službenici za izvještavanje o održivosti, ili analizu održivosti, itd", naveo je. 

Odgovor je u adekvatnoj pripremi kako bi se potpuno spremni uhvatili u koštac sa izazovima koji predstoje. 

"Revicon kao friendly consultantska kuća je na raspolaganju", istaknuto je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti