NAGLASIO MINISTAR KOŠARAC

Upozoriti ponovo na najvišem diplomatskom nivou na problem o Trgovskoj gori

21.09.2023. 10:35 / Izvor: Akta.ba
kosarac

Košarac je istakao neophodnost da na visokom diplomatskom nivou ponovno bude upozoreno na dobro poznate nelegitimne postupke Hrvatske.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je da predstavnik BiH na 67. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) 29. septembra u Beču ukaže na problematiku izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje će predstavljati BiH na navedenoj konferenciji u Beču, Košarac je istakao neophodnost da na visokom diplomatskom nivou ponovno bude upozoreno na dobro poznate nelegitimne postupke Hrvatske u vezi s aktivnostima na Trgovskoj gori.

"Naša obaveza je da iskoristimo svaku moguću priliku kako bismo pred međunarodnom javnošću konstantno ukazivali na neprihvatljivost izgradnje spornog objekta na Trgovskoj gori. S tim u vezi, smatram da je potrebno da predstavnik BiH na konferenciji u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju jasno ukaže na problem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori", naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, treba ukazati da se BiH protivi namjeri Hrvatske da u neposrednoj blizini granice izgradi sporni objekat gdje planira smjestiti sav institucionalni radioaktivni otpad i istrošene izvore koji su trenutno na njenoj teritoriji, ali i 50 posto radioaktivnog otpada niske i srednje aktivnosti iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije.

"Izbor ove, za nas u potpunosti neprihvatljive lokacije izvršen je bez bilo kakvih konsultacija sa BiH. Naše primjedbe date na Stratešku studiju uticaja na životnu sredinu iz 2015. godine su ignorisane i nikad nam zvanično nije dostavljen odgovor", istakao je ministar Košarac.

On podsjeća da je u 2023. godini Hrvatska započela izradu najnovije studije uticaja na životnu sredinu te da je Bosna i Hercegovina dostavila svoje primjedbe na ovaj dokument, uključujući i one sa aspekta IAEA standarda, koje Hrvatska flagrantno krši, ali su one takođe u potpunosti ignorisane.

"Na konferenciji u Beču moramo ponovo apelovati da Hrvatska poštuje međunarodne konvencije čija je potpisnica, a posebno ESPOO Konvenciju, kao i međunarodne strandarde koji se odnose na skladištenje radioaktivnog otpada, a koje već evidentno ne poštuje niti planira da poštuje", dodao je ministar Košarac.

Naglasio je takođe da treba ponovo pozvati Hrvatsku da razmotri i druge lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada ili da otpad skladišti tamo gdje je i nastao – na teritoriji Slovenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti