podsticanje saradnje među jurisdikcijama

Bosna i Hercegovina preuzima predsjedavanje BAMIN mrežom

22.09.2023. 09:42 / Izvor: Akta.ba
BAMIN

Emir Bašić, v.d. direktor se zahvalio prisutnima na ukazanom povjerenju naglasivši ulogu BAMIN mreže u podsticanju saradnje.

U organizaciji OSCE Sekretarijata zajedno sa Njemačkom korporacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Globalni program za borbu protiv nezakonitih finansijskih tokova u Chisinau, Moldavija, se od 19 – 22.  septembra 2023. godine održava redovni sastanak Upravnog odbora i Godišnja generalna skupština BAMIN mreže (Balkanska međuagencijska mreža za upravljanje oduzetom imovinom). 

Na ovom događaju predstavnika tijela za upravljanje oduzetom imovinom na kojem učestvuju predstavnici 21 jurisdikcije razgovara se o dosadašnjim rezultatima rada ove mreže, mogućem proširenju članstva, te budućim aktivnostima vezanim za unapređenje mehanizama za upravljanje nezakonito stečenom imovinskom koristi u regionu. 

Na prijedlog Upravnog odbora BAMIN mreže Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom je pripala velika čast da predsjedava BAMIN mrežom 2026. godine. Inače BAMIN mrežu čini 10 zemalja članica i devet zemalja promatrača. Osim Bosne i Hercegovine, tu su i Albanija, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Slovenija,  Belgija, Ukrajina, Irska, Moldavija, Rumunija, Velika Britanija i druge.

Emir Bašić, v.d. direktor se zahvalio prisutnima na ukazanom povjerenju naglasivši ulogu BAMIN mreže u podsticanju saradnje među jurisdikcijama, te iskazao punu podršku radu ove mreže u narednom periodu u cilju poboljšanja i unapređenja mehanizama za upravljanje nezakonito stečenom imovinskom koristi u regionu. Svi smo saglasni da su ostvareni veliki pomaci u razmjeni informacija u različitim oblicima oduzimanja, preuzimanja i upravljanja različitim oblicima imovine, bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretninama, kao i drugim oblicima imovine.

Predstavnici Sekretarijata BAMIN mreže Jill Thomas i Andrea D' Angelo su pozdravili spremnost Bosne i Hercegovine, odnosno Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom da predsjedavaju jednom ovakvom mrežom, te pokažu učesnicima izazove i najbolje prakse koje Agencija ima u radu, istakla je Jill Thomas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti