EKSKLUZIVNI PARTNER

Jedinstven u regionu: IUS uvodi postdiplomski program o obnovljivim izvorima energije

28.09.2023. 08:01 / Izvor: Akta.ba
alagić

Internacionalni univerzitet u Sarajevu partner je na projektu Adrion Trainee, koji se realizuje u okviru Interreg programa za Jadransko-jonsko područje.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu kao partner na projektu Adrion TRAINEE, koji se realizuje u okviru Interreg programa za Jadransko-jonsko područje zajedno sa još deset partnera iz ukupno šest država, radi na kreiranju mreže univerziteta i istraživačkih instituta u projektnom području, te uspostavi zajedničkog postdiplomskog studija iz oblasti obnovljivih izvora energije na engleskom jeziku.

Vodeći partner na projektu je Univerzitet Patras iz Grčke, koji realizuje projekat u vrijednosti od 935.750,00 EUR, od čega vrijednost granta iz fondova ERDF i IPA iznosi 795.387,47 EUR.

Projekat se realizovao u periodu 02.01.-30.09.2023. godine uz projektno učešće 8 univerziteta i 3 privatne kompanije iz šest država: Univerzitet Patras, Univerzitet u Bolonji, Univerzitet u Veneciji, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Visoko učilište Algebra iz Zagreba, Fakultet prirodnih nauka Univerziteta u Tirani, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, te kompanije Energo-data doo (Hrvatska), Green Technologies Ltd (Grčka) i Solar Info Community (Italija).

Studenti upisuju studije na jednom od univerziteta, učesnika projekta, i imaju mogućnost da praktično svaki semestar studiraju u drugoj državi bez potrebe za bilo kakvim naknadnim priznavanjem ispita. Na kraju, kada diplomiraju, dobijaju master diplomu koja je priznata u svim državama, učesnicama TRAINEE projekta (Italija, Grčka, Albanija, BiH, Hrvatska i Srbija) .

ALAGIĆ

 

Postdiplomski program će trajati četiri semestra i nosit će vrijednost od 120 ECTS, uključujući strukturiranu razmjenu studenata tokom studija i praktičnu obuku u industriji u četvrtom semestru. Ovaj prepoznatljivi postdiplomski program, jedinstven u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, uključit će najbolje prakse partnerskih univerziteta u Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Albaniji, uz intenzivnu praktičnu saradnju sa zainteresiranim stranama iz industrije.

Doc. dr. Ismar Alagić, direktor Centra poslovne izvrsnosti IUS-a i rukovodilac projekta, govorio je za Akta.ba o rezultatima projekta u kojem je i koordinator prof. dr. Tarik Namas. 

"Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, ima veoma skroman učinak iskorištenja sredstava EU. To je dirigovano približavanjem EU, a sada imamo pristup programima Evropske unije za koje se plaća određena članarina, ali imamo i programe transnacionalne prekogranične saradnje INTERREG. Konkretno, predmet ovog programa su bili obnovljivi izvori energije i zaista smo ponosni što prvi uvodimo ovaj master koji će biti jedistven u regionu", priča on za Akta.ba. 

AKREDITACIJA MASTERA 

IUS je kao ekskluzivni partner iz Bosne i Hercegovine uspješno okupio značajan broj saradnika iz različitih industrija, poslovne zajednice i institucionalnih tijela za podršku poslovnom razvoju. Tokom ovog perioda, zajednički napori su doveli do formulisanja nastavnih planova i programa, uz kontinuirane napore u cilju postizanja akreditacije za pomenuti postdiplomski program preko Evropskog registra za osiguranje kvaliteta za visoko obrazovanje (EQAR).

"U proteklom periodu, kroz koordinaciju partnera pripremljeni su nastavni planovi i programi, a radi se na akreditaciji navedenog postdiplomskog programa od strane krovne organizacije u Europskoj uniji zaduženoj za akreditaciju visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta - EQAR. Također je kroz realizaciju projektnog istraživanja izvšeno ispitivanje zainteresovanih strana u projektnom području, održane radionice i obuke za studente, te predstavnike poslovne zajednice. Kroz ovaj projekat smo postigli dva osnovna cilja. Prvi je umrežavanje univerziteta i instituta u Jadransko-jonskom području, a drugi je kreiranje master studijskog programa. Mi smo napravili kurikulume, predmete i suštinski dio studija koji će trajati četiri semestra. Zadnji semestar je praksa u industriji i takav model se do sada primjenjuje u Švicarskoj", objašnjava prof. Alagić.

Govoreći o akreditaciji master studija, kaže da će biti posebno izazovno za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Srbiju koje su tri države izvan Evropske unije gdje je sve harmonizirano. Već su poduzeli neke korake, na koji način preuzeti EQAR akreditaciju od grčkog nacionalnog vijeća. Shodno tome, što se tiče narednih aktivnosti, očekuju da se u narednom periodu studij akredituje kod svih partnera i da se postupno krene sa realizacijom u nastavnoj 2024/2025. godini.

"U narednom periodu, kroz višegodišnji planski period 2021/2027 godina u okviru Adrion Programa, ali i drugih, mi ćemo raditi na obuci kadrova tj. profesora i nabavci opreme od koje će najviše benefita imati studenti, te izradi priručnika i publikacija za studijski program", dodaje. 

 

ADRION

Posjeta partnerima 

BiH NEMA KAPACITETE ZA UČEŠČE U EU PROGRAMIMA

"Sada nam slijedi izvještajni period. Veoma nam je važno da pripremimo kvalitetan izvještaj i da zadovoljimo dva nivoa potvrđivanja. Prvi nivo je u Ministarstvu finansija i trezora BiH koja nakon naših unesenih troškova sredstava u sistem dodjeljuje certifikat. Na temelju toga, možemo dostaviti završni izvještaj našem partneru koji kompilira izvještaje svih učesnika i tek onda se refundiraju sredstva", pojasnio je Alagić prilično zahtjevan proces.

Od 935.750 eura, 85 posto su grant sredstva, dok je 15 posto učešće. Ipak, grant sredstva se ne dobijaju odmah, već nakon podnošenja završnog izvještaja. Sve to govori da se mora biti finansijski sposobno za učešće u ovim projektima, a Bosna i Hercegovina nema te alate.

"Naša zemlja nije senzibilizirala ministarstva da moraju pomoći aplikantima da imaju sredstva za učešće, jer ipak je to finansijski napor koji mnogi ne mogu podnijeti. Upravo to je razlog zašto se malo učestvuje u projektima, jer čak ni institucije nemaju finansijska sredstva da iznesu taj projekat".

Naglašava da druge države imaju fondove kojima potiču institucije da se javljaju, dok se u Bosni i Hercegovini već javljaju prijedlozi da se ukine članarina za plaćanje jer ne povlačimo dovoljno sredstava. 

"Najveći problem Bosne i Hercegovine su nerazvijeni kapaciteti znanja. Mi moramo koristiti resurse koje imamo, pripremati ljude za pisanje projekata, jer se broj aplikacija iz naše zemlje može i mora povećati", smatra naš sagovornik.

VAŽNOST OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE 

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal u iskorištavanju obnovljivih izvora energija i kao mala država treba da iskoristi tu šansu.

"Obnovljivi izvori energije su krucijalna stvar. Kompletna energetska slika nakon početka rata u Ukrajini je promijenjena. Kroz naše redovne nastavne procese vodimo studente u privatne kompanije koje su implementirale uspješne projekte biomase i solarne energije, kako bi vidjeli iz prve ruke kako se primjenjuju tehnologije obnovljivih izvora. Ovo je nešto što će još više razvijati u svijetu i veoma je važno da idemo u korak s tim", navodi. 

U realizaciji projekta osnovali su konzorcij gdje su pored Privredne komore FBiH uključene kompanije iz mašinske industrije, elektrotehnike, elektroinžinjeringa, IT sektora. Sve ove sektore su okupili jer je pitanje obnovljivih izvora energije nemoguće riješiti u okvirima jedne struke. 

"Sistem obrazovanja mora biti takav da se prilagodi privrednicima. Ipak, u privredi se ne može sa svima o tome razgovarati jer neki razumiju-neki ne. Ali ono što je ključno je da se bez edukovanih kadrova u budućnosti ne može iznijeti ono što nas očekuje" ističe Alagić. 

Govoreći o benefitima projekta, Alagić navodi da su višestruke. Imat će ih studenti IUS-a, privreda, institucije i na koncu država.

"Ovoliko interesovanje privredne industrije je zaista iznenađujuće. Dalji razvoj energetskog sektora, odnosno industrijskog sektora koji za dobivanje energije koriste obnovljive izvore energije, zavisit će od toga da svaka firma mora imati jednog energetskog inžinjera koja će voditi računa o tim procesima. Naše firme teško će biti konkurentne ako ne budu vodile račune o resursnoj efikasnosti, utrošku repromaterijala, energije i vode. Kako od manjeg uraditi isto ili više. Bosna i Hercegovina o ovome mora ozbiljno povesti računa jer ćemo u globalnim okvirima ostati nekonkurentni. Važno je biti korak ispred konkurencije i na ovaj način IUS jeste korak ispred. Mi stvaramo stručnjake u saradnji sa internacionalnim partnerima", zaključio je profesor Alagić.

Pohvalio je fleksibilnost i spremnost Univerziteta na prilagođavanje promjenjivim trendovima u industriji, te naglašava da su diplomanti i alumnisti IUS-a gotov proizvod kada dođu na tržište rada.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti