Najmoderniji robotički uređaj za neurokirurške zahvate od sada u SKB Mostar

27.09.2023. 13:06 / Izvor: Fena
SBK Mostar

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar u srijedu je predstavila najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju te bolnice.

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar u srijedu je predstavila najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju te bolnice, a riječ je o nabavci i primjeni najmodernijeg robotičkog uređaja za intraoperacijsko snimanje kralježnice "Loop X".

"Moj cilj i želja je da iz ove bolnice pacijenti odlaze doma, a ne u druge bolnice. U tom pravcu radimo godinama i mislim da smo puno toga napravili. U neurokirurgiji smo i tehnološki, a i kadrovski sve zaokružili i zahvaljujući profesoru (Josipu) Paladinu i njegovim učenicima možemo raditi skoro pa sve, ali i u drugim segmentima, kardiokirurgiji, kardiologiji. Bolnicu smo uistinu približili jednoj sofisticiranoj kući na visokoj razini u kojoj se radi sve", kazao je direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić.

Neurokirurg Josip Paladino kazao je kako je neurokirurgija strahovito ovisna o razvoju tehnologije.

"Neurokirurgija se bavi vjerojatno najsloženijim organom u ljudskom tijelu, središnjim živčanim sustavom, i zato nam je tehnologija bila jedan od načina kako smo uopće stvarali prilike da se možemo boriti s problemima, bilo da se radi o bolestima krvnih žila ili tumorskim bolestima. Primjena interoperacijskog mikroskopa pokrenula je lavinu, otvorila nam novi svijet u dostupnosti lijepih, malih, sitnih detalja u mozgu i lubanjskom prozoru, zatim uvođenje ultrazvučnih uređaja kojima se može otklanjati tumore i slično", kazao je Paladino.

Robotika je, dodaje, još jedan prijelomni trenutak u struci.

LOOPX

 

"To su momenti koji određuju periode koji su pred nama u strateškom smislu. Robotika i primjena takve robotičke tehnologije otvara novi svijet koji se očituje u maksimalnoj preciznosti, egzaknosti i efikasnosti kod operacijskog rada u neurokirurgiji. Želio bih naglasiti da svi mladi ljudi, stručnjaci koji u tome sudjeluju su iz Mostara, Širokog Brijega, gradova oko nas. To je i bila strategija doktora Kvesića da mi koji dolazimo i pomažemo zapravo omogućimo odrastanje ekipe domaćih ljudi koji će ovdje ostati i predstavljati nositelje struke", kazao je Paladino.

Istaknuo je kako je SKB Mostar s ovakvom tehnologijom ušao u vrlo uski, ekskluzivni krug ustanova koje uopće imaju mogućnost raditi na toj razini tehnologije.

"Strojevi nisu bitni, bitni su ljudi, ali bez strojeva nema iskoraka", naglasio je Paladino.

Specijalist neurokirurgije u SKB-u Mostar Marko Bošnjak kazao je kako Loop X predstavlja spoj najnovijih dostignuća u medicinskoj robotici, intraoperacijskom snimanju visoke razlučivosti i optičkoj navigaciji.

"Ovaj uređaj omogućuje izvođenje operacija na kralježnici s visokom preciznošću i sigurnošću, a kao takav predstavlja nove standarde u neurokirurškim zahvatima na kralježnici. Mobilni robotički sustavi omogućuju visokokvalitetno 2D i 3D snimanje, a podaci dobiveni ovim snimkama automatski se integriraju u navigacijski sustav pružajući detaljan prikaz anatomije dijela kralježnice koji se operira. Ovo neurokirurzima omogućuje da pažljivo planiraju zahvat i uz pomoć navedenog sustava sigurno postave implantate", kazao je Bošnjak.

Dodaje kako su glavni rezultati primjene Loop X-a povećana preciznost pozicioniranja osteosintetskog materijala, smanjen rizik od komplikacija i kraće trajanje operacija.

"Osim toga, ovaj uređaj doprinosi smanjenju izloženosti pacijenata i kirurškog osoblja ionizirajućem zračenju. Loop X značajno će unaprijediti sposobnost pružanja najbolje moguće njege pacijentima s problemima kralježnice", kazao je Bošnjak.

Investicija u ovaj mobilni robotički sustav nije samo korak naprijed za SKB Mostar nego za cjelokupnu medicinsku zajednicu u BiH, a i šire jer ova bolnica trenutno je jedina ustanova u čitavoj regiji koja primjenjuje navedeni uređaj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti