TUŽBA EKOLOŠKIH AKTIVISTA

Nakon zahtjeva za obustavu rada Rudnika Vareš, evo šta kažu iz Adriatic Metalsa

19.10.2023. 12:17 / Izvor: Akta.ba
rudarenje

Sekretarijat Bernske Konvencije pri Vijeću Evrope naložio je nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini da zaustave eksploataciju ruda u Varešu.

Sekretarijat Bernske Konvencije pri Vijeću Evrope naložio je nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini da zaustave eksploataciju ruda u Varešu dok se ne razjasne činjenice koje je u svojoj tužbi iznijela Hajrija Čobo, ekološka aktivistica iz Kaknja.

Sekretarijat je također izrazio žaljenje zbog izostanka službenog odgovora vlasti u Bosni i Hercegovini, koja je potpisnica Bernske konvencije, ključnog sporazuma posvećenog zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, te očuvanju njihovih prirodnih staništa.

KRŠENJE BERNSKE KONVENCIJE

"Sekretarijat izražava ozbiljnu zabrinutost zbog problema koje je podnositelj tužbe iznio u vezi s rudarskom aktivnostima kompanije Adriatic Metals u Varešu, što potencijalno dovodi do gubitka vrsta, degradacije staništa, zagađenja zraka, vode i tla te općenito štetnih posljedica za ekosistem", saopštili su.

Također je istaknuta zabrinutost zbog nedostatka učešća javnosti u procesu donošenja odluka, posebno kada je riječ o lokalnom stanovništvu.

Od obje strane, a posebno od vlasti u Bosni i Hercegovini, zatražena je dostava ažuriranih izvještaja o ovim pitanjima za nadolazeći sastanak Sekretarijata u proljeće 2024. godine.

Ovom odlukom je potvrđeno da se pravni postupak protiv Bosne i Hercegovine nastavlja nakon što je Sekretarijat Bernske Konvencije krajem prošle godine u cijelosti prihvatio tužbu zabrinutih građanki i građana iz Kaknja okupljenih u neformalnu grupu Park prirode Trstionica i Boriva.

RUDARENJE

U navedenoj tužbi je istaknuto da je izdavanjem koncesije za eksploataciju teških metala na izuzetno vrijednom i biološki raznolikom, ali istovremeno osjetljivom području, Bosna i Hercegovina prekršila odredbe Bernske konvencije.

Time je ozbiljno ugrozila opstanak rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

NEISTINE I LAŽI

Poslovni portal Akta.ba je s toga kontaktirao kompaniju Adriatic Metals kako bi nam pojasnili šta konkretno znači ova odluka i kako će se to odraziti na rudarske aktivnosti u Varešu.

"Adriatic Metals nije primio zahtjev za dodatnim informacijama od bilo koje državne institucije u vezi s pritužbom koja je upućena Sekretarijatu Bernske konvencije. Kad se to desi, bit će nam drago ponuditi odgovore na sva postavljena pitanja", rekli su nam.

Kažu da će na taj način osigurati da Sekretarijat dobije uvid u potpunu sliku situacije na terenu, koja je u pritužbi predstavljena kroz obilje neistina i netačnih informacija.

Kompanija dodaje da su predmet iznošenja neistina i laži predali nadležnim pravosudnim organima ove zemlje zajedno sa svim evidentiranim dokazima.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti