Promjena Ustava

Nova Vlada Srbije će razmotriti inicijativu o vraćanju smrtne kazne

08.04.2024. 12:17 / Izvor: Fena
Srbija

Posljednja smrtna kazna u Srbiji izvršena 1992. godine.

Mandatar za sastav srbijanske vlade Miloš Vučević kazao je u ponedjeljak u povodu najave podnošenja inicijative za vraćanje smrtne kazne da razumije emocije građana, ali da kao odvjetnik ima suzdržaniji stav, te da se sve mora dobro procijeniti i onda doći do konkretnog i stručnog odgovora.

"Naravno da razumijmo što su naše obveze kao članice Vijeća Europe, ali će vlada svakako razmotriti svaku inicijativu, pa i tu", rekao je Vučević te dodao da će razmotriti i dati odgovor javnosti na taj prijedlog čim se formira vlada i kada dobiju inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vraćanju smrtne kazne.

Vučević je kazao kako bi u ovom trenutku većinska Srbija podržala da se za najteža kaznena djela vrati smrtna kazna, ali da bi se taka odluka morala dobro procijeni.

"Dat ćemo odgovor vodeći računa da ničije pravo i slobodu ne povrijedimo, da se ni o koga ne ogriješimo, da čujemo i struku, da razumijemo očekivanje javnosti, i naravno, da ne ugrozimo političke pozicije Srbije u međunarodnim institucijama", rekao je Vučević za list Informer.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer, komentirajući ubojstvo dvogodišnje djevojčice iz okolice Bora, da će budućoj vladi predložiti izmjene zakona kako bi se ponovno uvela smrtna kazna za najteža kaznena djela.

Dvojici osumnjičenih za teško ubojstvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz okolice Bora određen je pritvor do 30 dana, jedan od njih je priznao zločin, drugi se brani šutnjom.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić drži da bi referendum o vraćanju smrtne kazne u Srbiji "možda i prošao", ali da je pitanje treba li zbog toga pokrenuti promjene srbijnskog Ustava.

"Ja jesam zaista za smrtnu kaznu, ali mislim da je teško do toga doći. Jedino ukoliko idemo na promjenu Ustava... Je to realno ili ne, za to je potrebna promjena Ustava", rekao je Dačić za televiziju Pink, komentirajući Vučićev prijedlog da ta kazna ponovo bude uvedena za najteža kaznena djela.

Govoreći o osumnjičenima za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić, naveo je da "takvim monstrumima i zločincima neko treba presuditi".

"Mislim da bi ih obični ljudi golim rukama zadavili. Ovdje je sad pitanje, ako hoćemo ići na smrtnu kaznu, prvo moramo poći od Ustava, da promijenimo Ustav. Da bi se promijenio Ustav, zna se kako se to radi", dodao je Dačić.

Smrtna kazna u Srbiji primjenjivana je od nastanka moderne države 1804. do veljače 2002. godine, kada je zakonom ukinuta.

Posljednja smrtna kazna u Srbiji izvršena 1992. godine, a od tada bilo 19 presuda smrtnih kazni, ali nijedna nije izvršena, podsjeća Beta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti