Čeka se odluka PSVE

Prihvaćena preporuka: Kosovo u maju u Vijeće Evrope ?

28.03.2024. 11:41 / Izvor: Agencije
Kosovo

Foto: Arhiva

Pozitivno mišljenje Odbora za politička pitanja VE predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, smatra Ivica Dačić.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope dao je danas pozitivno mišljenje povodom zahtjeva Kosova da postane član ove organizacije tako što je na glasanju 31 poslanik glasao "za", četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Nova RS.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić smatra da će u maju Kosovo biti primljeno u Vijeće Europe (VE), jer je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina koju Kosovo već ima.

Nakon što je u srijedu Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, u Srbiji ne prestaju reakciju na takvu odluku koju Beograd drži "skandaloznom" i "sramotnom".

"Pozitivno mišljenje Odbora za politička pitanja VE predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje načela na kojima počiva samo Vijeće Evrope", kazao je Dačić koji je također podsjetio da će prijemu Kosova u Vijeće Evrope raspravljati Parlamentarna skupština u aprilu.

"Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina, a oni je imaju i očekivano je da se to dogodi u maju", kazao je Dačić gostujući na TV Pink.

Dačić je istakao da odluka Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine "ugrožava i narušava" teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i "predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava", a srbijanski zvaničnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.

"Kosovo treba ući u Vijeće Evrope bez ikakvih dodatnih uvjeta. Ovo je, ukratko, rezultat glasanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i gdje je izvještaj prihvaćen impozantnom većinom glasova, a što otvara put članstvu Kosova u Vijeće Evrope bez dodatnih uvjeta", napisala je na Facebooku kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je kako je Kosovu do članstva preostao još samo jedan korak te dodala kako će nastaviti raditi sa saveznicima, da bi građanima Kosova osigurali pristup instrumentima Vijeća Evrope.

"Nastavit ćemo raditi s našim saveznicima, kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Evrope kroz punopravno članstvo", napisala je Osmani na društvenoj mreži X, a istovremeno je demantirala navode srbijanskih zvaničnika da je formiranje Zajednice srpskih općina uvjet za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Na sastanku Odbora u Parizu u srijedu se glasalo o izvještaju grčke zastupnice, izvjestiteljice za Kosovo Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope.

Nakon toga zahtjev Kosova za članstvo razmatrat će se na plenarnoj sjednici PSVE, koja bi se trebala održati 18. aprila.

Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članica Vijeća Evrope, dat će Odbor ministara Vijeća Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti