KOŠARAC - YU YUANTANG

Kina zainteresovana za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa BiH

27.10.2023. 09:15 / Izvor: Akta.ba
kina

Košarac istakao je da je za privredni sektor Republike Srpske i Federacije BiH od ključnog značaja otvaranje novih tržišta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se u Sarajevu sa delegacijom Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine, koju je predvodio direktor Sektora za evropske poslove YU Yuantang.

Na sastanku je istaknuto da BiH i NR Kina nemaju otvorenih političkih pitanja, te da su prijateljski odnosi dobar osnov za unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje u skladu sa potpisanim sporazumima i memoranduma o saradnji. Ocijenjeno je takođe da postoji otvoren prostor za jačanje saradnje u oblasti turizma.

Ministar Košarac istakao je da je za privredni sektor Republike Srpske i Federacije BiH od ključnog značaja otvaranje novih tržišta, te da bi BiH trebalo da slijedi primjer Republike Srbije, koja je nedavno potpisala Ugovor o slobodnoj trgovini sa NR Kinom.

''Opredijeljeni smo da nastavimo jačati političku i ekonomsku saradnju sa Kinom, jer je ona naš prijatelj i pouzdan partner. S tim u vezi, u narednom periodu ćemo inicirati pokretnje procedure za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i NR Kine, prvenstveno zbog benefita za domaći privredni sektor'', poručio je ministar Košarac.

Predstavnici Ministarstva trgovine NR Kine istakli su da postoji zainteresovanost kineske strane za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa BiH, što bi omogućilo vanjskotrgovinsko promet više od 95 posto proizvoda bez carine.

Razgovarano je i o evropskim integracijama, pri čemu je ministar Košarac istakao da je za privredni sektori u Republici Srpskoj i Federaciji BiH važno da nastave sa implementacijom evropskih standarda i da EU ostaje važan vanjskotrgovinski partner za BiH.

Na sastanku je razgovarano o izvozu proizvoda životinjskog porijekla, mlijeka i mliječnih proizvoda, te vina iz Republike Srpske i Federacije BiH na kinesko tržište, kao i o mogućnosti da NR Kina odobri unilateralni carinski preferencijal za određene robe iz BiH. Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju napori kako bi se maksimalno ubrzale potrebne procedure po pitanju izvoza.

Tema sastanka bili su aktuelni i budući energetski i infrastrukturni projekti, pri čemu je istaknuto da su kineske kompanije zadovoljne poslovanjem na tržištu Republiike Srpske i Federacije BiH, te da su prepoznate kao relevantni partneri za saradnju. Ministar Košarac uputio je sagovornike da o konkretnim aktivnostima razgovaraju sa nadležnim institucijama u Republici Srpskoj, koja je otvorena za kineske investicije, kao i u Federaciji BiH, ukoliko postoji zainteresovanost za to.

Ministar Košarac izrazio je posebnu zahvalnost na donacijama NR Kine kada je u pitanju saniranje posljedica afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali i na nesebičnoj pomoći u vrijeme pandemije korona virusa.

On je takođe prihvatio poziv kineske strane da početkom naredne godine posjeti NR Kinu kako bi sa nadležnim institucijama razgovarao o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini, kao i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene između BiH i NR Kine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti