DONIJETO RJEŠENJE

Mikrokreditna fondacija "Melaha" Jakoba Fincija ostala bez dozvole za rad

01.11.2023. 08:46 / Izvor: Akta.ba
jakob finci

Mikrokreditna fondacija "MELAHA" Sarajevo čiji je direktor Jakob Finci, ostala je bez dozvole za rad, javlja Akta.ba.

Mikrokreditna fondacija "Melaha"  Sarajevo čiji je direktor Jakob Finci, ostala je bez dozvole za rad, javlja Akta.ba. 

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine je rješenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita MKF "Melaha" Sarajevo donijela 31. oktobra 2023. godine.

"Odlukom Upravnog odbora Mikrokreditne fondacije "Melaha" Sarajevo ostatak imovine Mikrokreditne fondacije "Melaha" Sarajevo se nakon izmirenja obaveza raspoređuje na drugu mikrokreditnu organizaciju, u skladu sa odredbama člana 46. Zakona o mikrokreditnim organizacijama i Zakona o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u rješenju.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBIH za prvo polugodište ove godine MKF Melaha nije imala kreditne plasmane i imala je najmanju aktivu među mikrokreditnim organiazacijama, svega 151.000 KM.

Prošle 2022. godine je poslovala sa minusom od 225.094 KM, koji je veći od ostvarenog prihoda u iznosu od 221.870 KM. Ukupna imovina mikrokreditne organizacije prošle godine iznosila 462.967 KM, dok je godinu ranije ona bila više od milion KM.

Mikrokreditna fondacija Melaha dobila je dozvolu za rad 2007. godine, a u vlasništvu je humanitarne organizacije Jevrejsko kulturno-prosvjetno humanitarno društvo La Benevolencija Sarajevo.

Na kraju polugodišta ove godine Fondacija je imala četiri zaposlenika.

Inače, Agencija za bankarstvo je FBA u okviru propisanih nadležnosti za nadzor mikrokreditnog sektora u FBiH nastavlja sa planiranim supervizorskim aktivnostima.

Godinama upozoravaju da MKO koje su manje kapitalizirane i/ili imaju materijalno značajan iznos otpisanih mikrokredita trebaju uspostaviti i realizirati jasna i konzistentna strateška opredjeljenja u pogledu održivosti poslovanja, mogućeg iznalaženja prihvatljivih partnera za konsolidaciju, kako bi se optimizirali resursi, očuvala donirana sredstva, osigurala podrška stranih kreditora, te obezbijedila održivost radnih mjesta u MKO.

"To će biti predmet supervizorske pažnje sa ciljem očuvanja stabilnosti mikrokreditnog sektora i ostvarenja zakonom propisanih ciljeva i djelatnosti mikrokreditiranja u FBiH", istaknuto je.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti