Neophodna primjena evropski standarda

Košarac: Poljoprivreda može biti top-sektor u BiH

08.11.2023. 08:20 / Izvor: SRNA
Staša Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je jučer na Jahorini da poljoprivreda može da bude top-sektor u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je jučer na Jahorini da poljoprivreda može da bude top-sektor u BiH, ali da prethodno treba dostići evropske standarde i pojačati regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

Košarac je u pauzi godišnjeg radnog sastanka ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi rekao je novinarima da je ovo dobra prilika da se razgovara o različitim aspektima regionalne saradnje kako bi se ubrzao proces integracije u EU.

Prema njegovim riječima, putem linka učesnici skupa direktno su informisani iz Evropske komisije u Briselu o zajedničkom kretanju i izazovima u oblasti poljoprivrede u EU, kao i na zapadnom Balkanu.

"Mi u BiH procjenjujemo da poljoprivreda može da bude top-sektor. Izuzetno cijenimo napore entitetskih vlada i nadležnih struktura i, s obzirom na to da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ima koordinišuću ulogu, želimo da obezbijedimo potpuni poljoprivredni suverenitet Republike Srpske i Federacije BiH", naglasio je Košarac.

On je istakao da je neophodno dostizanje i primjena evropskih standarda u poljoprivrednom sektoru u cijelom regionu, posebno sa aspekta jasnog političkog opredjeljenja u BiH da je članstvo u EU i dalje prisutno, značajno i važno, pri čemu je potrebno relaksirati i određene nesuglasice koje su posljedica nekih pritisaka iz EU.

Košarac je rekao da je osnovno pitanje kako koristiti fondove EU za razvoj poljoprivrede, o čemu će uskoro biti riječi na sastanku sa entitetskim vladama i resornim ministarstvima.

On je podsjetio na značaj donošenja Zakona o vinu BiH i najavio donošenje strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja, u kontekstu kandidatskog statusa BiH.

Prema njegovim riječima, regionalna saradanja na ovom planu je veoma bitna i on je kao ministar apsolutno podržava.

Košarac je rekao da zagovara ozbiljnu adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom na to da su domaći poljoprivredni proizvođači u nepovoljnom odnosu na kolege iz EU.

"Domaća poljoprivredna proizvodnja mora biti zaštićena od prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda sa evropskog tržišta", poručio je Košarac.

On je ponovio da podržava i Berlinski proces, kao i "Otvoreni Balkan", koji je već dao rezultate.

Košarac je istakao da nije u redu nikakvo političko uslovljavanje određenih zemalja EU prema političkim procesima u BiH, jer to usporava njen evropski put, te najavio da će o tome danas govoriti na nekim od bilateralnih sastanaka.

"Osim tržišta Efte i Cefte, te Turske, BiH treba da otvori i nastup na trećim tržištima, kao što je to Srbija već ispregovarala sa Kinom. To i Republici Srpskoj i Federaciji BiH može donijeti mnogo koristi, nova radna mjesta", naveo je Košarac.

On smatra da je i saradnja sa zemljama BRIKS-a, kao i Sjevernoazijskom unijom veoma potrebna i perspektivna, što treba riješiti međusobnim sporazumima o slobodnoj trgovini, kao i mobilizacijom svih relevantnih kapaciteta u BiH.

Na Jahorini je jutros počeo godišnji radni sastanak ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, čiji je domaćin Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzelo je predsjedavanje Skupštinom Stalne grupe za narednu godinu.

Na sastanku učestvuju delegacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Moldavije, Bugarske, Hrvatske, Albanije, NJemačke, Gruzije, Češke, Francuske, te predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti