RUDNIK KREKA

Osuđen jer je prodavao ugalj koji su radnici trebali dobiti kao regres

11.11.2023. 08:40 / Izvor: Akta.ba
KREKA

Pribavio korist od najmanje 8.805 KM.

Opštinski sud u Tuzli osudio je bivšeg rukovodioca Rudnika "Kreka" Edina Atića iz Lukavca na kaznu zatvora od godinu dana jer je zloupotrebom položaja pribavio korist od najmanje 8.805 KM, a rudnik oštetio za 20.640 KM, saopšteno je iz ovog suda.

Atić je osuđen zato što je u svojstvu odgovorne osobe na poziciji rukovodilac službe za održavanje osnovnih sredstava za transport, postupio suprotno interesima službe. 

On je, raspolažući ovlaštenjima za prevoz uglja koji mu je povjeren u okviru radnog mjesta, ugalj koji je dodijeljen radnicima Rudnika "Kreka" kao regres za prošlu godinu i po drugim osnovama, mijenjajući adrese na ovlaštenjima za prevoz, preusmjeravao trećim licima od kojih je primao novac za isporučeni ugalj. 

"Atić je na taj način pribavio korist od najmanje 8.805 KM, a Rudniku "Kreka" pričinio štetu za troškove prevoza koji je organizovan i plaćen u iznosu od 20.640 KM", navodi se u saopštenju.

Iz suda napominju da je riječ o prvostepenoj presudi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti