Ministrica Bošnjak - veleposlanica Lagerlöf

7,5 miliona KM za unapređenje sistema upravljanja zemljištem u BiH

14.11.2023. 09:39 / Izvor: Akta.ba
SVEDSKA

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se s veleposlanicom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helenom Lagerlöf.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se s veleposlanicom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helenom Lagerlöf, kojoj je ovo prvi posjet Ministarstvu civilnih poslova od imenovanja u kolovozu ove godine.

Ministrica Bošnjak izrazila je zahvalnost na kontinuiranoj potpori koju Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija. Naglasila je važnost ove potpore za jačanje institucija i ostvarivanje neophodnih reformi.

Jedna od ključnih tema razgovora bila je realizacija projekta pod nazivom "Digitalno unaprjeđenje upravljanja zemljištem za europsku budućnost Bosne i Hercegovine" (DELEF). Projekt DELEF je donatorski projekat Kraljevine Švedske, koji se sprovodi uz potporu Švedske uprave za kartografiju, katastar i zemljišne knjige "Lantmateriet", posredstvom Švedske razvojne agencije (SIDA) i Švedskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Ovim projektom Kraljevina Švedska je odobrila donaciju od oko 7,5 milijuna KM, čime će se omogućiti unaprjeđenje sistema upravljanja zemljištem u Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka, ministrica Bošnjak i veleposlanica Lagerlöf razmijenile su mišljenja o daljim koracima u implementaciji projekta DELEF i istakle su važnost usklađenog rada u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Ministrica Bošnjak istakla je da je Švedska u Bosni i Hercegovini prisutna ne samo kroz program DELEF, već i kroz brojne druge projekte i programe saradnje. Navela je da su veze između dvije zemlje veoma bliske te da postoji snažna zajednica ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja živi i radi u Švedskoj.

Ministrica Bošnjak zahvalila se veleposlanici Lagerlöf na osobnom angažmanu i potpori koju Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini te je izrazila uvjerenje da će ova saradnja donijeti konkretne rezultate u procesu europskih integracija i unaprjeđenju života u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti