Domaći proizvodi

Banjaluka dobila prvu urbanu tržnicu

24.11.2023. 08:07 / Izvor: Nezavisne novine
BL tržnica

U banjalučkom naselju Nova Varoš sa radom je počela prva urbana tržanica, na kojoj će građani moći da kupe domaće proizvode.

U banjalučkom naselju Nova Varoš sa radom je počela prva urbana tržanica, na kojoj će građani moći da kupe domaće proizvode.

Naime, razne vrste voća, povrća, domaćih sokova, džemova, orašastih plodova, sireva, kao i ostali domaći proizvodi biće dostupni građanima na nekoliko lokacija u gradu, jer od ponedjeljka sa radom počinju i urbane tržnice u naseljima Borik i Obilićevo.

Projekat "Urbane tržnice" grad Banjaluka realizuje u okviru projekta "EU4AGRI" - podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

Kako je ranije najavljeno iz Gradske uprave prodavci će besplatno koristiti ova prodajna mjesta tokom prvih 12 mjeseci, a dugoročno korištenje štandova biće omogućeno po povlaštenim uslovima, a ukupno deset mobilnih štandova postavljeno je u pet gradskih naselja i to: Boriku, Starčevici, Novoj Varoši, Lazarevu i Obilićevu.

Ove urbane tržnice sa domaćim proizvodima, imaju za cilj podržati lokalne proizvođače kako bi svoje domaće proizvode mogli da plasiraju stanovništvu.

Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da poljoprivreda veoma važna grana u EU, te kako je dodao zbog toga ulažu mnogo u poljoprivredu u BiH.

On je pohvalio domaće proizvode koji se proizvode u Bosni i Hercegovini, a poseban naglasak je stavio na kupus, šljivu, sir i pivo.

"Od kako je zaživio ovaj program, odnosno do 2020. godine, oko 30 miliona je izdvojeno u ove svrhe", kazao je Zatler, dodajući da mu je veoma drago što je grad Banjaluka podržao ovaj projekat.

"Pored Banjaluke u ovom projektu učestvuje još gradova, kao što je Trebinje, Gradiška i Teslić", kazao je Zatler.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da za sada na ovim tržnicama svoje proizvode izlaže 38 proizvođača.

"Mi za sada imamo 38 proizvođača, a u planu nam je da ih bude preko tri stotine. Očekujemo da ove urbane tržnice u gradu zažive na proljeće", kazao je Stanivuković.

Kako je rekao, Banjalučani će od sad u svom gradu moći da podrže domaće proizvođače na pravi način.

"Ovo je veliki projekat, hvala prijateljima iz EU, sarađivaćemo i u budućnosti. Ovim konceptom Banjalučani u centru grada imat će direktan pristup domaćim, zdravim proizvodima, a proizvođači će imati direktan kontakt sa kupcima", kazao je Stanivuković.

Vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a u BiH Silvan Merlen rekao je da je izuzetno važno povezati ruralna sa urbanim područjima, povezati proizvođače i kupce jer to doprinosi razvoj i napretku poljoprivrede.

"Hrana je za mene izuzetno važna. Dolazim iz Francuske, ali kada je kvalitet hrane u pitanju mogu slobodno da kažem da sam ovdje u BiH u dobrim rukama i na tome sam zahvalan. Izuzetno me raduje što je UNDP u saradnji sa Evropskom unijom i institucijama BiH sprovodio ovaj projekat koji ima dugoročnu viziju za donošenje rješenja koje će na najbolji način odgovoriti na potrebe zajednice", kazao je Merlen.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da je ovo zaista važan dan za poljoprivredne proizvođače sa područja grada.

"Hvala svima, prvenstveno gradu Banjaluci koji je aplicirao za ovaj projekat zahvaljujući kojem je danas počela sa radom prva urbana tržnica u Novoj Varoši. Svakako, hvala Evropskoj uniji i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija. Na nama ostaje da aktivno radimo na tome da omogućimo da ovi štandovi svakodnevno funkcionišu, te da naši poljoprivredni proizvođači dobiju svoj prodajni prostor", rekao je Ilić, te dodao da će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na otvaranju i dodatnih tržničkih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti